Usvojen Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Usvojen Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Prva država u SAD-u koja je usvojila Dan sećanja na genocid u Srebrenici je Connecticut.

Predlog zakona kojim se 11. jul proglašava Danom sećanja na genocid u Srebrenici jednoglasno je usvojen od strane Senata američke savezne države Connecticut i postaće zakon u toj državi nakon što guverner službeno stavi svoj potpis na njega, potvrdio je za FENU profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, a prenosi TRT Balkan.

„Kada je celokupni nacrt zakona predstavljen, i senatori i zastupnici izrazili su duboku zahvalnost preživelima genocida u Srebrenici i drugih zločina koji su svedočili u prilog usvajanju nacrta zakona. Senatori i zastupnici naglasili su da su priče preživelih primili k srcu i naučili koliko je važno ne zaboraviti žrtve i osigurati da se zločini ne ponove“, rekao je Pettigrew.

Glavni zagovarač predloga zakona, senator Saud Anwar takođe je podržao predlog zakona pre glasanja i posebno zahvalio svom stažisti, Bekiru Hodžiću, mladom studentu koji nosi ime po svom stricu koji je ubijen u maršu smrti u Srebrenici. Još jedna liderka u bosansko-američkoj zajednici koji je podržala predlog zakona je i Lejla Durić, koja je nedavno diplomirala pravo.

Profesor Pettigrew obratio se u zakonodavnom organu američke države Connecticut početkom marta iznoseći činjenice o počinjenom genocidu u srebreničkoj enklavi 1995. godine, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija gde je ubijeno više od 8.000 ljudi.

U obraćanju zakonodavnom telu, Pettigrew je naglasio da je u svojim istraživanjima i aktivizmu za ljudska prava stalno bio inspirisan mladim bh. građanima koji su proživeli ove zločine, ali su „nekako svoja srca držali otvorenim za nadu da će istina dovesti do pravde“.

„Ovim predlogom zakona podržalo bi se ljudsko pravo na istinu i obeležavanje sećanja na preživele žrtve genocida u BiH i njihove naslednike. Dva međunarodna suda su zločine počinjene u BiH proglasili genocidom i drugim ratnim zločinima“, kazao je u obraćanju Pettigrew.

Istraživanja koja sprovodi Pettigrew dovela su ga do mesta gde je svedočio stratištima, bivšim koncentracionim logorima i ekshumacijama masovnih grobnica u BiH. Dok je svedočio dolasku kamiona s posmrtnim ostacima žrtava iskopanih iz masovnih grobnica, Pettigrew kaže da je shvatio da ne može biti posmatrač.

Nakon što je 11. jul proglašen Danom sećanja na genocid u BiH, David Pettigrew pojašnjava da bi dešavanja u Srebrenici trebala biti deo nastavnog plana i programa društvenih nauka javnih škola u Connecticutu.

izvor: TRT Balkan
CATEGORIES
Share This