Novi Pazar: Institucije i pojedinci da rade na promovisanju mira i tolerancije (VIDEO)

Predstavnici društveno-političkog i verskog života u Novom Pazaru ukazali su danas na važnost međusobnog poštovanja i razumevanja, te da institucije, ali i svaki pojedinac treba da rade na promovisanju mira i tolerancije.

Oni su na okruglom stolu “Suživot i tolerancija u Novom Pazaru” razgovarali o ključnim izazovima i perspektivama očuvanja dobrih komšijskih odnosa, koji vekovima karakterišu ovu sredinu i koji su očuvani i u najtežim vremenima.

Učesnici skupa su osudili netradicionalne načine nedavnih proslava Bajrama i Božića u ovom gradu, za koje, kako se većina složila, odgovornost snose brojne institucije na svoj način, ali i neodgovorni pojedinci.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da su multikulturalnost i zajednički život Bošnjaka i Srba bogatstvo ovog grada

„Želja nam je da da budemo primer svima, kao što i jesmo, pa da se ostali ugledaju na naš zajednički život. Narednim generacijama treba da ostavimo zdrav život i odnose koje imamo, ovu toleranciju, međusobno uvažavanje i poštovanje. Mi smo poslednjih dana imali mnogo turista, što me raduje, jer znači da ovo što se dešavalo nije imalo uticaja na naše goste“, rekao je on.

Arhijerejski namesnik novopazarski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Savo Šmigić ističe da uči vernike da se praznici proslavljaju u crkvi, a nakon toga u porodici bližnjima.

„Suživot je ovde na zadovoljavajućem nivou, ali sam ja zastupnik kolektivne odgovornosti, u kojoj nema nevinih. Svi smo mogli više da učinimo, jer ne postoji čovek koji ne može da doprinese miru i suživotu, ali i da taj balans naruši. Mi ćemo sada za Vaskrs imati litiju, koja je sastavni deo bogosluženja za taj praznik, ali ćemo mirno proći kroz uži deo grada i vratiti se u crkvu“, istakao je on.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Senad Halitović kaže da se nijedan verski praznik ne obeležava sa bukom i galamom.

„Ovakav skup je trebalo ranije organizovati, a složiću se da svi podjednako snosimo deo ogovornosti. Islam nas uči da ko veruje u Boga i sudnji dan, neka dobročinstvo čini komšiji. Sve nebeske objave ukazuju na mir, ljubav, pomaganje, međutim ovo su teška vremena i lako je baciti žeravicu i napraviti štetu. Mi kao IZ smo dužni da čuvamo mir i da širimo poruku suživota, koji treba da se nastavi i očuva“, smatra on.

Vladimir Marinković, iz predstavnik Srpske napredne stranke (SNS), tvrdi da su nedavni incidenti dela neogovornih pojedinaca.

„Dok su ratovi besneli prethodnih 20 godina ovde se očuvao mir, nije bilo međunacionalnih incidenata i zaista ne postoji razlog da tako bude i u budućnosti. Država obraća pažnju na suživot ovde, što se vidi po brojnim ulaganjima u infrastrukturu. Predsednik Aleksandar Vučić je reagovao na nedavna dešavanja i mi očekujemo uskoro i njegov dolazak, tokom kojeg će razgovarati sa svim društveno-političkim akterima, a u cilju spuštanja tenzija“, rekao je Marinković, koji je i zamenik gradonačelnika.

Alma Šarenkapić, iz Sandžačke demokratske partije (SDP), smatra da svaka slika iz Novog Pazara koja nije suživot je pogrešna i ne predstavlja ono što mi zaista jesmo.

„Iznoseći svoje stavove kroz ovakve skupove mi stvaramo prostor u kojem nema konfuzije i zabune. Suživot je deo našeg karaktera i meni ne smeta proslava Božića, jer i ja toga dana osećam svečanu atmosferu, kao što znam da isto to osećaju i moje komšije Srbi, kada je Bajram. Mi živimo suživot i brana smo normalnosti u Novom Pazaru“, rekla je ona.

Ahmedin Škrijelj, iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kaže da su tolerancija i suživot deo kulturnog identiteta Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

„Potpuno je deplasirano pričati o tome, posebno ako znamo da je sve ono što se nedavno ovde desilo zapravo izrežirano, sa ciljem da se destabilizuje ovaj prostor. Međutim, Bošnjaci ne mogu da ostvare Ustavom garantovana prava, pa je i naziv ovog okruglog stola trebao da bude drugačiji. Treba da otvorimo ključna pitanja sa kojima se ovde suočavaju Bošnjaci i Srbi, da pokrenemo mehanizme da se više nikada to ne dovede u pitanje, jer kada su ljudi zadovoljni oni nisu skloni bilo čemu“, smatra Škrijelj, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Marko Slavković, iz Socijalističke partije Srbije (SPS), kaže da svako remećenje nečega što je dobro ne vodi ničemu što je afirmativno ili ka prosperitetu grada.

„Rekao bih da smo svi svesni da smo negde zatajili, a negde smo se i uljuljkali. Da bi promenili svet moramo i sebe menjati. Samo uz partnerski odnos, menjajući sebe i svet oko nas, možemo stvorimo lepši i sigurniji grad“, rekao je Slavković, koji je i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

Edin Zećirović, iz Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), smatra da je razlika između uređenog i anarhičnog društva u funkcionalnosti institucija.

„Statutom grada Novog Pazara definisan je Savet za bezbednost, koji bi trebao da bude prva i početna instanca koja je trebala ovakav skup da organizuje, odnosno da institucije sistema rešavaju stvari. Mi Bošnjaci se ovde ne osećamo kao manjina i prava i obaveze ne doživljavamo procentualno, već u punom kapacitetu, 100 odsto. U tom svetlu mi ovde ne govorimo o odgovornim Bošnjacima ili Srbima, već odgovornim predstavnicima lokalne samouprave, koji su na osnovu zakona i definisanih pravila preuzeli određene obaveze“, rekao je Zećirović.

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Azra Aličković smatra da svi treba da uradimo u svojim domenima na očuvanju multietičnosti i multikulturalnosti u ovom gradu.

„To je naše viševekovno i tradicionalno obeležje. Ovo je povod da shvatimo da u budućnosti treba više da pričamo o ovome, odnosno da imamo više međureligijskig dijaloga. Multietničke odnose treba da negujemo i da radimo još više na njima“, rekla je Aličkovićeva.

Aktivista, kulturni radnik i dobar poznavalac lokalnih prilika Vlade Profilović smatra da i jedna i druga strana u ovom gradu koristi potpuno isti kulturni obrazac, odnosno kamione druge boje.

„Svaka individua i pojedinac time kako se ponaša daje primer i utiče na druge.Političke stranke ne rade toliko na suživotu koliko na svojim političkim ciljevima, a zapravo treba da izađu izvan toga. Treba nam što više razgovora, da ova deca koja dolaze budu odgojena u tome, jer im se očito kući priča nešto drugo. Ovde se problemi drže pod tepih, a najveći posao političara je da rade na podizanju svesti“, kaže Profilović.

Pozivu se nisu odazvali predstavnici IZ u Srbiji, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Okrugli sto su organizovali novopazarski radio Sto plus i portali A1tv i Free media, s ciljem da iz ovog grada ode zajednička slika o suživotu Bošnjaka i Srba.

Ceo video možete pogledati ispod i na našem YouTube kanalu.

 

 

 

 

 

 

Teks i Foto: FreeMedia

CATEGORIES
Share This