Da li Novopazarke mogu raditi u ugostiteljstvu?

Da li Novopazarke mogu raditi u ugostiteljstvu?

Saida i Zehra, mlade devojke iz Novog Pazara, već drugo leto u Ulcinju rade u ugostiteljstvu. Kao razloge navode dobru zaradu, ali i druženje i odmor. Veruju da na ovaj način “ruše tradicionalne obrasce i nametnute društvene norme zbog kojih postoji manje interesovanje za rad devojaka u ovom sektoru”.

Opšte prihvaćena pojava da momci tokom leta odlaze na popularne turističke destinacije kako bi radom u ugostiteljskim objektima zaradili i stekli novo iskustvo, u Novom Pazaru se neretko kontekst menja kada se devojke odluče na isti korak.
Ove dve Novopazarke nisu želele da se zadovolje stereotipnim ulogama, već su prepoznale priliku za lični razvoj na crnogorskom primorju.

“Mislim da tradicija i određeni nametnuti stavovi imaju veliki uticaj na manjak devojaka u ovom sektoru. Bilo gde van našeg kraja najnormalnija stvar je videti devojku koja radi van marketa, butika i ima istu ulogu u poslu koju imaju muškarci sa kojima radi. Kod nas je navika usluživanje striktno od strane muškaraca i čudno je susretanje sa nečim što to nije, što se opet vezuje za usađeno razmišljanje koje vlada našim prostorima i teško je odupreti mu se”, za portal A1 govori devetnaestogodišnja Saida Dazdarević koja par godina unazad radi na jednoj ulcinjskoj plaži.

Ona dodaje da u odnosu na rodni Novi Pazar, prednosti rada u Crnoj Gori su nemerljive; mnogo bolja atmosfera na poslu, veća zarada i drugačiji odnos poslodavaca i radnika. Na ovaj način kombinuje odmor i posao razbijajući svakodnevnu monotoniju, a promena mesta i ustaljenih rutina je ispunjavaju.

Saida i Zehra se godinama i privatno druže, a sam poziv za rad na primorju inicirala je Saida. Osim njih, na istoj plaži kao koleginica radi još jedna devojka iz Novog Pazara koja je želela da ostane anonimna.

Ove dve vredne devojke veruju da će njihov trud i posvećenost otvoriti vrata za buduće generacije devojaka u Novom Pazaru.

“Prednost rada ovde je to što mogu uštedim, provodim se, radim i uživam u isto vreme. Rad devojaka u ugostiteljstvu svugde je normalan osim kod nas, a ne vidim razlog da tako bude. Generalno naša iskustva zasad su stvarno vredna, za kratko vreme sam doživela i naučila mnogo, što ne bih mogla bez donošenja odluke za jedan ovakav korak”, rekla je dvadesetdvogodišnja Zehra Mušović.


Obe ističu zadovoljstvo poslom i preporučuju svima koji imaju želju da izađu iz zone komfora, devojkama ali i momcima da na ovaj način spoje zaradu i uživanje. Njihova priča služi kao podsetnik da upornošću možemo rušiti društvene predrasude i ostvarivati svoje ciljeve, bez obzira na nametnute društvene okvire.

Podsećamo, ekipa A1 bavila se temom bakšiša. Predlog da to bude stavka na fiskalnom računu, u Srbiji još uvek nije zaživeo. Nepisano pravilo je da se ostavlja 10 odsto od iznosa računa. Mi smo istraživali da li građani ostavljaju bakšiš, a pitali smo i ugostitelje šta oni misle o ovome.

CATEGORIES
Share This