Organizovan trening o izveštavanju o osetljivim temama

Organizovan trening o izveštavanju o osetljivim temama

Novinari nekoliko redakcija iz Novog Pazara pohađali su danas trokomponentni trening “Znanje za budućnost“, koju je organizovala Asocijacija medija, u cilju unapređenja veština prilikom izveštavanja o osetljivim temama.

Oni su u prostorijama portala Free media učili o etičkim normama prilikom izvještavanja o temama kao što je porodično nasilje, femicid, maloletnička delikvencija, ali i o tipičnim greškama koje čine pojedini mediji kada izveštavaju o kriznim situacijama.

Jedna od predavačica, novinarka Jovana Gligorijević kaže da su najčešći i najopasniji etički propusti prilikom izveštavamja o ovim temama otkrivanje identiteta žrtava (ubijenih ili preživjelih), ali i počinilaca određenih krivičnih dela.

“Ljude često zbuni zašto toliko insistiramo na zaštiti identiteta počinilaca. Prvi razlog je zato što moramo da poštujemo pretpostavku nevinosti, a drugi razlog je što je počinilac često blizak žrtvi, pogotovo u porodično-partnerskom kontekstu. Ako otkrijemo identitet počinioca mi smo olakšali svima onima koji žele da dođu i do identiteta žrtve“, rekla je Gligorijevićeva.

Ona je najavila da će Kodeks novinara Srbije uskoro biti izmenjen, te da će velika pažnja ubuduće biti posvećena pravu na privatnost.

Drugi dio radionice, koju je vodila foto-žurnalistkinja Marija Janković, bio je posvećen autorskim pravima, zakonskim ograničenjima kada je u pitanju preuzimanje fotografija na internetu, ali i mogućnostima isprevne foto-ilustracije osetljivih sadržaja.

Osim njih dvije, direktor Novinskog preduzeća “Vreme“ Stevan Ristić govorio je o bezbednosti i zaštiti medijskih uposlenika, kao i dostupnim mehanizmima u toj borbi .

Na radionici je bilo reči i o tome kako prepoznati lažne vesti, kreirati digitane sadržaje i povećati broj lojalne publike, odnosno povećanju kapaciteta za rad u digitalnom okruženju.

Trening su pohađali novinari radija Sto plus, kao i portala A1tv i Free media, koji informišu javnost u skladu sa medijskim zakonima i Kodeksom novinara Srbije.

Ovu radionicu Asocijacija medija sprovodi treću godinu zaredom, a do sada su obišli više od 20 gradova i razgovarali sa više od 150 medijskih radnika, vlasnika medija, urednika i novinara iz više od 50 različitih medija.

 

 

 

Foto i tekst: FreeMedia

CATEGORIES
Share This