BNV poziva skupštinu da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

BNV poziva skupštinu da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Na sednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) održanoj danas, vijećnici su jednoglasno usvojili niz zaključaka o sećanju na žrtve genocida u Srebrenici i pozvali Skupštinu Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu kako ga je i Međunarodni sud u Hagu 2007. i odredio.

Prvi zaključak podrazumeva poziv BNV-a Narodnoj skupštini Republike Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saglasno presudama međunarodnih sudova.

Drugi zaključak se odnosi na zahtev BNV-a upućen Vladi Republike Srbije da pokrene proceduru donošenja zakona koji bi, s jedne strane, zabranio i sankcionisao negiranje genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, a s druge strane, zabranio i sankcionisao veličanje i javno promovisanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Treći zaključak odnosi se na zahtev BNV-a da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji, te da se adekvatno obeležava.

Kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost kako bi se postigao mir i stabilnost.

Na sednici su, osim članova odbora BNV-a, prisustvovali i predsednici gradova i opština u Sandžaku, kao i predsednici skupština gradova i opština, pozvani kao gosti.


U Srebrenici, jula 1995. godine, snage Vojske Republike Srpske, ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Više je od 50 osoba osuđenih za genocid i zločine u Srebrenici na više od 700 godina zatvora. Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radovan Karadžić, prvi predsednik entiteta Republika Srpska, pravosnažno je u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovečanstva i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim delovima BiH. Na doživotnu je kaznu u istom sudu za genocid osuđen i glavnokomandujući VRS-a za vreme rata u Bosni, Ratko Mladić.

U Novom Pazaru zbog Dana sećanja na žrtve genocida u ugostiteljskim objektima tog datuma svake godine je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom donetoj pre osam godina, zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obeležavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
CATEGORIES
Share This