Novopazarci o Srebrenici: “NE SMEMO ZABORAVITI“ (VIDEO)

Novopazarci o Srebrenici: “NE SMEMO ZABORAVITI“ (VIDEO)

Odlukom Skupštine Novog Pazara o proglašenju 11. jula Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici koja je usvojena pre osam godina, u ovom gradu se na ovaj dan sprovode odredbe koje važe tokom dana žalosti. Pitali smo građane Novog Pazara šta za njih predstavlja ovaj datum.

Zastave na javnim ustanovama i na zgradi Gradske upravi spuštene su na pola koplja, a u ugostiteljskim objektima i kafeterijama širom grada je bez muzike, tiho i u znaku sećanja. Zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obeležavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Iz gradske uprave su pozvali i elektronske medije da svoje programe prilagode obeležavanju ovog datuma, a tim povodom se na svom Instagram nalogu oglasio i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

 

Na desetogodišnjicu od genocida, 2005. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je 11. jul 1995. godine ustanovilo kao Dan sećanja na žrtve. Obeležavanju dvadesetosmogodišnjice i ukopavanju još 30 žrtava, tradicionalno prisustvuju delegacije bošnjačkih političkih partija, verskih zajednica i institucija, predstavnici lokalnih samouprava i predstavnici nevladinih organizacija. Organizovanim prevozom put Srebrenice krenuli su mnogi građani kako bi uputili molitvu, klanjali dženazu i pokazali saosećanje porodicama nastradalih Srebreničana.

“Ovo mi je već drugi put da polazim put Srebrenice, ali je osećaj je isti kao i prvog puta. Gledajući u horizont belih nišana čija belina simbolizuje nevinost, uvek teraju na razmišljanje da su sve to bili ljudi. Čitajući imena sa mezara vidim da je ogroman broj mladih šehida koji su nosili moje ime, pa i moje godine, i da su upravo samo zbog tog razloga i ubijeni. Smatram da svaki musliman sa ovih prostora treba barem jednom da dođe i time oda počast šehidima Srebrenice kao pomen da se nikad nikome ne ponovi Srebrenica”, rekao je mladi novopazarski aktivista Semir Kurtanović, koji se danas nalazi u Memorijalnom parku gde svedoči komemoraciji žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari danas borave i ministar sporta i omladine, Husein Memić, kao i Edin Đerlek, ministar bez portfelja, i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac. Dženazi prisustvuju i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i potpredsednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić, dok delegaciju BNV-a predvodi predsednica Misala Pramenković, a ispred Islamske zajednice (IZ) u Srbiji je zamenik predsednika Mešihata, muftija Rešad Plojović.

Agencija Anadolu donosi spisak sa imenima žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari:

Esad (Tajib) Džanić, Bekir Musić (Demir), Sakib (Mehmed) Garaljević, Himzo (Idriz) Mujić, Hasib (Haso) Ibrahimović, Ređo (Huso) Jahić, Rifet (Hajro) Tabaković, Idriz (Ibro) Mehinović, Mujo (Meho) Esmić, Šaban (Šemso) Ibrić, Senid (Ismet) Hodžić, Semir (Edhem) Đozić, Sabid (Abid) Ibrahimović, Mehmed (Mahmut) Gerović, Nisad (Ševko) Selimović, Halil (Mujo) Avdić, Hasan (Omer) Smajlović, Esed (Alija) Klempić, Sabahudin (Bajro) Selimović, Husein (Ibrahim) Zukić, Elvir (Turabija) Salčinović, Džemail (Omer) Alić, Mustafa (Junuz) Mekanić, Ahmedin (Ahmet) Halilović, Zuhdija (Avdija) Lemeš, Hasib (Vejsil) Mujanović, Vejsil (Šećan) Mujanović, Ekber (Šaćir) Riđić, Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Podsećanja radi, iza novopazarskog Kulturnog centra je pre pet godina sagrađen plato u koji simbolično nosi naziv imena rahm. predsednice Udruženja “Majke Srebrenice“, Hatidžu Mehmedović, čiji frontalni deo čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini.

CATEGORIES
Share This