Zabeležen najtopliji dan na Zemlji ikada: Šta prosečna temperatura od 17 stepeni govori o klimatskim promenama?

Zabeležen najtopliji dan na Zemlji ikada: Šta prosečna temperatura od 17 stepeni govori o klimatskim promenama?

Na planeti Zemlji nikada nije bilo toplije nego početkom ove sedmice, kada je u ponedeljak, 3. jula zabeležena prosečna temperatura od 17 stepeni Celzijusa, pokazuju podaci koje meteorolozi prikupljaju još od kraja 19. veka.

Prosečna temperatura na svetu tog dana prevazišla je 17 stepeni Celzijusa, što se nikada ranije nije desilo, kažu američki istraživači, a prenosi BBC. Prethodni rekord zabeležen je u avgustu 2016. godine, kada je bila 16,92 stepena Celzijusa.

Naučnici veruju da je do ovih rezultata dovela kombinacija prirodne klimatske pojave El Ninjo i neprestanih emisija ugljen-dioksida uticajem čoveka, koje dovode do većeg zagrevanja. Prethodni mesec je bio i najtopliji jun ikada koji je dosad zabeležen na planeti Zemlji. U Srbiji je tog dana prosečna maksimalna temperatura iznosila 32,5 stepeni Celzijusa.

Istraživači su od početka ove godine zabrinuti zbog rasta temperature kopna i mora. Beleženje vremenskih uslova putem satelita počelo je 1979. godine, a rekod je viđen u ponedeljak sa prosečnom temperaturom od 17,01 stepeni.

Na ovakve vremenske uslove i globalne temperature utiče klimatski fenomen zvani sistem južne oscilacije El Ninjo (ENSO) koji ima dva suprotna stanja – El Ninjo i La Ninja, koji značajno utiču na vremenske prilike širom planete. Fenomen su prvi put primetili peruanski ribari 1600-tih. On izaziva ekstremne vremenske uslove koji pogađaju infrastrukturu, hranu i energetske sisteme širom sveta.

Šta za vremenske uslove znači pojava ovog fenomena?

Globalna temperatura raste za oko 0,2 stepena Celzijusa tokom epizoda El Ninja koji donosi toplu klimu. Suprotno se dešava tokom perioda La Ninje, kada padne za oko 0,2 stepena Celzijusa. Prethodnih godina svet je bio u periodu La Ninje.

El Ninjo znači da se toplija voda širi dalje i ostaje bliže površini. Više toplote dospe u atmosferu, stvarajući topliji i vlažniji vazduh. Najtoplija do sada zabeležena godina 2016, bila je godina El Ninja. Između 2020. i 2022. godine, severna hemisfera imala je tri epizode La Ninje u nizu.

Uprkos ovom triju La Ninja, u utorak su podaci saopšteni iz službe za nadzor klime EU pokazali da je 2022. bila peta najtoplija godina u svetu.

“Globalna prosečna temperatura u poslednje tri godine bila je blizu rekordnih veličina, ali bi ona bila još viša da nije bilo efekta hlađenja dugotrajne La Ninje“, rekao je profesor Adam Skejf iz britanske Meteorološke službe, prenosi BBC.

On dodaje da Meteorološka služba očekuje da se La Ninja završi kasnije tokom ove godine, „povećavši mogućnost još veće globalne temperature“.

Kako ovi događaji utiču na svet?

Epizode El Ninja između 2014. i 2016. izazvale su sušu u Kanadi i Aziji, kada su doveli do štete po useve i narušili snabdevenost hranom za više od 60 miliona ljudi, prema podacima UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu.

El Ninjo takođe otežava hranljivim materijama sa dna okeana da se popnu do površine. To uzrokuje manju dostupnost hrane morskim vrstama kao što su lignje i lolosi, zauzvrat smanjujući zalihe ribe za ribarske zajednice

Klimatski naučnici Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) su zaključili da ne postoje jasni dokazi da su klimatske promene kroz istoriju uticale na epizode fenomena El Ninja i La Ninje.


Ono što je važno napomenuti jeste da kao posledica delovanja visokih temperatura mogu nastati zdravstvene tegobe, a stanja koja najviše brinu jesu sunčanica i toplotni udar, zbog komplikacija koje mogu izazvati.

Od ključne važnosti jeste pridržavanje jednostavnih saveta kako bi se komplikacije i tegobe na vreme sprečile:

 • Skloniti se sa sunca;
 • Izbegavati veliki fizički napor;
 • Adekvatno se obući;
 • Rashladiti se;
 • Piti dovoljno tečnosti;
 • Adekvatno se hraniti;
 • Poseban oprez kod uzimanja lekova;
 • Rashladiti prostor u kom boravite;
 • Oprezno u vozilima koja su stajala na suncu;
 • Decu i ljubimce ne ostavljati samu u vozilima, čak ni u hladu;
 • Obratiti pažnju na najugroženije;
 • Pridržavati se preporuka zdravstvenih ustanova;
 • Obratiti pažnju na pojavu zdravstvenih tegoba.

U vreme sezone visokih temperatura često se broj pacijenata udvostruči, a podsećanja radi, 2021. godine, novopazarskoj Hitnoj službi se u roku od 24 sata javilo 139 osoba zbog teškoća izazvanih toplotnim talasom i visokim temperaturama, dok su na terenu lekari intervenisali 16 puta.

CATEGORIES
Share This