Srpski i Bosanski jezik čine naše jezičko bogatstvo

Srpski i Bosanski jezik čine naše jezičko bogatstvo

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru su danas povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika inspirativno istakli značaj očuvanja jezičke raznolikosti kroz pesmu, recitaciju i svoj govor, naglašavajući da bosanski i srpski jezik zajedno čine dragoceno kulturno nasleđe koje treba negovati.

Međunarodni dan maternjeg jezika, koji se svake godine obeležava 21. februara, ima duboko ukorenjene korene u nastojanjima da se očuva bogatstvo jezičke raznolikosti širom sveta. UNESCO je 1999. godine ustanovio ovaj značajan datum kako bi se istakla važnost očuvanja maternjih jezika i promovisao multilingvizam.

Ovaj događaj organizovala su profesorice Ekonomsko trgovinske skole u Novom Pazaru i naglasile da je njihov cilj podsticanje učenika da neguju svoj materinji jezik, ističući da se kroz njega ne uči samo jezik i književnost, već i važne životne vrednosti i razvoj ličnosti.

“Materinji jezik je jako bitan za svakog čoveka to je nešto što se ne uči ni u školi ni na ulici već to nosimo iz svoje kuće. Ja upravo to pričam svojim učenicima da je jako bitno da neguju svoj materinji jezik.

Mi imamo to bogatstvo da naša dvojezičnost, bosanski i srpski jezik da se ovde prepliću i zajedno uče i kao poseban nastavni predmet i kao nešto što je zajedno. To je jedno bogatstvo i učenicima na časovima srpskog i bosanskog jezika treba da polažemo da se ne izučava samo jezik ili književno delo nego se tu izučava i kako dete postaje čovek,” istakla je profesorica srpskog jezika i književnosti, i organizatorka ovog događaja, Sanja Lešević Radovanović.


Osim toga, učenici Ekonomsko-trgovinske škole, koji su aktivno učestvovala u programu, izneli su svoje mišljenje o značaju obeležavanja Dana maternjeg jezika.

“Smatram da je obeležavanje dana maternjeg jezika jako bitna stvar i mi kao mladi treba da budemo svesni bogatstva koje imamo u ovoj sredini gde negujemo dva jezika to su srpski i bosanski.

Ja kao mladi pisac gledam da unapredim svoje znanje i da oba jezika podjednako negujem i da pišem i na bosanskom i na srpskom jeziku,” kaže učenica Ekonomsko-trgovinske škole, Nina Ristić.


Republika Srbija ratifikovala je Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima 2006. godine. Zahvaljujući ovoj Povelji, manjinskim jezicima u Srbiji pružena je zaštita od opasnosti izumiranja koja ih pogađa u nekim drugim delovima Evrope i sveta.

U Srbiji postoji više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja posebnu pažnju posvećuju pružanju kvalitetnog obrazovanja deci koja pripadaju manjinskim grupama.

Bosanski jezik, nakon srpskog i mađarskog, prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, zauzima treće mesto po broju govornika.

Prema Evropskoj povelji, bosanski jezik svrstan je među 10 manjinskih jezika u Srbiji, a od 2013. godine uvršten je u nastavni program u školama, posebno u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

 

CATEGORIES
Share This