Sindikat DUNP-a: “Dramatično loše stanje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru!”

Sindikat DUNP-a: “Dramatično loše stanje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru!”

Situacija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru dostigla je alarmantne razmere, navode iz sindikata na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru. Rektor, prof. dr Zana Dolićanin, i njen krug saradnika optuženi su od strane ovog sindikata za protivzakonita imenovanja osoba na ključnim funkcijama što je dovelo do masovnih odlazaka kvalitetnih nastavnika i toksične atmosfere na univerzitetu koja najviše šteti sadašnjim i budućim studentima.

Ključni problemi koji su istaknuti u saopštenju uključuju protivzakonito imenovanje i postavljanje osoba na ključne funkcije na univerzitetu, od strane rektorke prof. dr Zane Dolićanin i njenog bliskog kruga saradnika. Ovakva praksa rezultirala je masovnim odlascima kvalitetnih nastavnika sa univerziteta, dok se istovremeno opstruiše prijem novih kadrova, što dodatno ugrožava kvalitet nastave i akademsku reputaciju univerziteta, kažu iz Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost„.

Ispred ovog Sindikata ističu da su posebno pogođeni studijski programi iz oblasti društveno-humanističkih nauka, čiji su nastavnici i saradnici često meta neprijateljstva i animoziteta rektorke.

Sindikat takođe ističe da su članovi diskriminisani i kažnjavani, dok se atmosfera na univerzitetu opisuje kao toksična, sa prisustvom više sigurnosnih kamera nego u nekim zatvorskim ustanovama kao i da traje organizovana hajka na neke od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika DUNP-a koji su se usudili da izraze svoje neslaganje sa načinom na koji se vodi Univerzitet, te zahtevali zakonitost u radu njegovih organa i donosilaca odluka.

Zaposleni koji vode već skoro dvogodišnju borbu protiv ovakvog stanja na Univerzitetu, ovim putem su se obratili javnosti, smatrajući da je veoma važno da ona bude upoznata sa ovim događanjima, zbog kako oni kažu neprocenjivog značaja ove visokoobrazovne ustanove za Novi Pazar, region i Republiku Srbiju u celini, ali iznad svegaza studente, sadašnje i buduće.

CATEGORIES
Share This