Ko od sandžačkih političara ima lažne naloge, a ko lažne pratioce? (VIDEO)

Ko od sandžačkih političara ima lažne naloge, a ko lažne pratioce? (VIDEO)

Koje društvene mreže prate sandžački političari, u koju svrhu koriste svoje profile, da li oni vode svoje naloge ili pak neko drugi i koliko vremena provode na internetu, samo su neka od pitanja kada je reč o shvatanju kanala komunikacije relevantnim. 

Brojne političke aktivnosti, konferencije za medije, obilasci Srbije i inostranstva, saopštenja za javnost, otvoreni razgovori i dijalozi i započinjanje novih projekata – samo su jedne od brojnih stvari kojima političari širom sveta žele informisati javnost putem socijalnih platformi, a oni koji imaju profile na društvenim mrežama koriste pretežno formalno i apsolutno u političke i partijske svrhe, sa malo video zapisa i objava koje pozivaju na interakciju.

Upotreba društvenih mreža kod političkih aktera zahteva prilagođavanje novoj stvarnosti kojom više ne dominiraju tradicionalni mediji. Obraćanje javnosti putem društvenih mreža postalo je deo svakodnevnice, a predsednik Saveza za Sandžak i dobre Bošnjane Admir Muratović istaknut kao neko ko aktivno koristi društvene mreže kaže da mu fejsbuk služi isključivo kao sredstvo za pokretanje promena.

“Što se mene tiče, pogotovu kao opozicioni političar kojem mediji nisu baš naklonjeni, smatram da kada bih ostao bez svog fejsbuka najverovatnije bih bio kao vodenica koja melje u prazno. Samo mesec dana sam imao lažni profil, iz bezbednosnih razloga su mi savetovali da to uradim i samo tri-četiri vesti sam objavio. Ja to nisam mogao, to nisam ja. Ne mogu da imam više uloga u životu, ja sam Admir Muratović. A ako bih vam pokazao spam poruke koje ja dobijam – to je zastrašujuće“, rekao je Muratović.

Kada je reč o komunikaciji sa predstavnicima građana postoje mnogi načini kojima se možemo služiti, a poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović ističe da je uvek dostupan za upite građana.

“Konkretno meni društvene mreže mnogo znače u toj direktnoj komunikaciji sa građanima. Građani su videli da u direktnoj komunikaciji najbrže mogu da reše pitanje; mi imamo i Kancelariju narodnih poslanika, imamo i druge vidove koji su omogućeni građanima da koriste u komunikaciji sa nama ali vidim da je taj put društvenih mreža najčešće korišćen zato što je dostupan 24 sata. Društvene mreže koristim isključivo sam i sve sadržaje koje pravim, pravim sam“, istakao je Imamović.

Prisutnost društvenih mreža ogleda se u životu svakog pojedinca, u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od količine vremena koje koristimo pretraživajući. Predsednik SPP-a Usame Zukorlić ističe da su društvene mreže itekako bile korisne za početak njegove političke karijere.

“Društvene mreže su mi direktan link prema građanima. Svakodnevno mi se ljudi javljaju, trudim se da odgovaram na poruke i da ne ostavljam poruke neotvorenim i glavna mi je spona sa mladima. Stranka pravde i pomirenja ima tendenciju da okuplja mlade ljude, da daje šansu mladim ljudima tako da su meni socijalne mreže direktna veza sa mladima, pogotovu Instagram i Tik tok gde mahom procentualno mlađi više uzimaju učešće, dok Fejsbuk i Tviter uglavnom koriste stariji ljudi. Meni lično društvene mreže služe za brzo plasiranje kratke informacije, kada i mediji i građani hoće brzi komentar za nešto što se desilo ali svakako i za druge stvari, ne samo one instant prirode“, rekao je Zukorlić. 

Činjenica je da socijalne platforme imaju ogromnu ulogu u političkom marketingu, a uslovi današnjice nametnuli su društvene mreže i druge digitalne kanale kao legitimno i nužno sredstvo komunikacije sa građanima.

CATEGORIES
Share This