ZZJZ: Besplatni pregledi u okviru novootvorenog Savetovališta za ishranu

ZZJZ: Besplatni pregledi u okviru novootvorenog Savetovališta za ishranu

Svi građani Novog Pazara imaće pravo na besplatno korišćenje usluga Savetovališta za ishranu koje zvanično počinje sa radom sutra, 6. maja, a funkcionisaće pri Zavodu za javno zdravlje.

Građani širom Srbije neretko ističu da Novi Pazar važi za gurmansku prestonicu ove zemlje, a ono čime novopazarci mogu da se pohvale i ono što je činjenica jeste da osim što su dobri domaćini, nesumnjivo su i veliki gurmani. Nije strana pojava da je vođenje računa o ishrani često zapostavljeno u mnogim novopazarskim porodicama, a sve u cilju obogaćivanja trpeze, pripremanju što kvalitetnijih i ukusnijih jela.

Splet tradicionalnih, kulturoloških i porodičnih okolnosti, navika i običaja može biti jedan od faktora koji utiče na svest populacije, a to dovodi do povećanja stope gojaznosti. Podaci objavljeni u Svetskom atlasu gojaznosti pokazuje da kada se pogledaju posledice koje gojaznost nosi, kao i spremnost zdravstvenog sistema da izađe na kraj sa ovim problemom, Srbija se nalazi među najlošije ocenjenim državama u Evropi.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje prepoznali su ovaj problem tako da će pacijenti koji imaju problema sa gojaznošću moći da se pregledaju uz uput i prate svoj način ishrane uz pomoć lekara koji će im pružiti potrebne informacije, imati uvid u njihov jelovnik i davati adekvatne savete i podršku na putu korigovanja loših navika, kako je rečeno danas u Zavodu za javno zdravlje.

“Sagledavajući situaciju, a posle ispunjenja svih uslova drago mi je što mogu obavestiti građane da već od sutra počinje sa radom Savetovalište za pravilnu ishranu. Prednost ovog savetovališta jeste što se može doći uz uput izabranog lekara, bilo da je to pedijatar, lekar specijalista ili ginekolog, možete doći i besplatno izvršiti pregled. Trebalo nam je malo više vremena kada je reč o pripremi, a sada je tu i prostor, kadar, neophodna oprema“, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje prim. dr Šefadil Spahić.

Postoji veliki entuzijazam i želja za napretkom kada je reč o produbljivanju ove problematike, pomaganju pacijenata i ohrabrivanja građana za menjanje stila života, svedoči energija osnivača koji stoje iza ove ideje i potrebe za promenom na bolje.

“Ono što bi mi bilo drago da već sledeće godine u istoj ovoj ekipi lekara koji će raditi ovu problematiku postavimo pitanje kakvu mi to hranu jedemo. Da bismo do toga došli treba da renoviramo Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru, dobijemo novi prostor za ispitivanje namirnica, tako da nam je to sledeći korak“, dodao je Spahić.

Ono što je važno napomenuti jeste da svaka individua ima različite potrebe u skladu sa opštom slikom zdravlja, u skladu sa svojim indikacijama i kontraindikacijama, kao i sa svojim zdravstvenim stanjem i prisutnošću određenih bolesti, tako da je neophodno istaći da sve okolnosti moraju biti detaljno analizirane kako bi se kasnije moglo pristupiti i primeni određenih dijeta, kao i korigovanju ishrane na određeni način.

“Pacijenti će moći da dobiju sve savete, predloge mera kao i ankete u zavisnosti od potrebe pacijenata. To su različite grupacije u populaciji: imamo zdravih ali su gojazni, pa im treba savet u vezi ishrane, ali imamo dosta pacijenata sa komorbitetima, osoba sa kardiovaskularnim problemima, dijabetesom. Svi oni zahtevaju poseban režim ishrane, tako da konačno možemo da pružimo i tu vrstu usluga zahvaljujući i savremenoj tehnologiji. Imamo vagu koja meri i procenat telesnih masti, koštane mase, mišićne mase, procenat vode, metaboličku starost svakog pojedinca tako da mi možemo uz kontrolne preglede sagledavati i efektivnost te dijete koju ćemo pružiti pacijentima“, rekla je za A1 spec. higijene i humane ekologije dr Selma Bihorac.

Danas kada je poželjno sve ono što je instant i brzo, bilo da je zdravo ili ne, doktorka Bihorac govori o tome da je za zdrave navike potrebna disciplina i da “nije poenta u gubljenju kilaže, koliko je važno promeniti navike iz korena i razumeti kako naš metabolizam funkcioniše“.

“To nije dijeta gde ćete da gladujete i upravo se zbog toga i razlikuje ovakav princip lečenja, sveobuhvatan i detaljan. Nije poenta da pacijenti gladuju. Izdržati mesec dana na određenoj dijeti nije isto kao i promena navika na bolje, ono što mi želimo jeste da naši pacijenti promene svoj pristup ka hrani, ka menjanju stilova života. Nakon tri meseca vođenja računa na ovaj način verujemo da ćemo dobiti srećnije pacijente“, dodala je Bihorac.

Savetovalište će raditi ponedeljkom, sredom i petkom gde će svi zainteresovani dobiti značajne informacije i parametre koje će im u novootvorenom savetovalištu lekari i pružiti.

CATEGORIES
Share This