Dogovor o tablicama postignut

Dogovor o tablicama postignut

Nakon što je jutros iz Brisela stigla vest da je dogovor između Beograda i Prištine oko pitanja registarskih tablica postignut, sa Andrićevog venca stižu tumačenja dogovorenog. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su izbegnuti nemiri i sačuvan mir, ali dodaje: Beograd i dalje ima stari zahtev. Nema daljih koraka u pregovorima bez formiranja Zajednice srpskih opština. Iz Prištine, ipak, poruka da je rešenje za tablice – tehničkog karaktera, ali sa političkim posledicama. Za Kurtija cilj na dalje je razgovor o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo.

„Ja sam sinoć do 20 do 12 razgovarao sa Briselom 50 puta“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Simbolično, očuvanje države na Kosovu i Metohiji, mir za narod koji je, kako predsednik Srbije kaže, sit terora prištinskih vlasti.

„U poslednjih sedam dana legao nisam. Ne pitate kad je ko stigao do Brisela, kad se vratio ovde, kad je završio pregovore sa jednima, drugima, trećima i tako dalje“, žali se predsednik.

Ipak, zadovoljan postignutim dogovorom oko tablica, Vučić kaže da je to bio samo jedan od dva uslova Beograda. Sada daljih koraka nema – sve dok se ne ispune stara obećanja.

„Jedan uslov je ispunjen – nema naplate kazni novčanih, nema otimanja automobila, nema otimanja tablica, nema otimanja ničega, imate drugi uslov – formiranje Zajednice Srpskih opština. Kad se formira Zajednica srpskih opština onda idemo u nešto drugo“, poručio je Vučić.

Za prištinsku stranu razgovori o francusko-nemačkom predlogu. Detalje razgovora u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti nije krio od poslanika u kosovskoj Skupštini. Kaže da su tablice bile tehničko pitanje, ali su posledice više nego političke.

„Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski“, kazao je Kurti.

Plod direktnog pritiska i želja Evropske unije, Amerike da ne dođe do dodatnog zaoštravanja odnosa – u Kosovskoj Mitrovici dogovor u Briselu vide kao zamagljivanje suštine.

„Ovo je samo bacanje dimne zavese sa tablicama kako bi se prikrilo da Zajednica srpskih opština izlazi iz okvira Briselskog sporazuma i odlazi u okvir francusko-nemačkog predloga, što je jako pogubno za ostvarivanje naših prava“, kaže lider građanske inicijative „Srpski opstanak“.

Stepen tajnosti oko francusko-nemačkog predloga, koji je sada ostao u pozadini dogovora oko tablica, čuvaju sve strane. U suprotnom bi – ocenjuje za N1 spoljnopolitički komentator Dragan Blagojević – u javnosti nastao „haos“.

„Naravno da tajnost takvih pregovora ima određen rok – ne može večno trajati, mora u jednom trenutku da se kaže, ali ono gde ja mislim da je Kurti jako pogrešio je to što je on zaista verovao da ovim sitnim, malim potezima oko tablica, oko granica, oko ličnih karata – može doći do toga da kaže: ‘Eto, mi smo sve uradili, to je zapravo nezavisnost, sad samo formalno treba da se završi’. Ja mislim da to apsolutno nije tačno“, navodi Blagojević.

„Taktička pobeda“ ili tek kupovina vremena? Kako će se i kada doći do najvažnije stvari: konačnog rešenja? Jedino izvesno je da bez kompromisa završni čin neće biti moguć.

CATEGORIES
Share This