“ALI MI SE NE POZNAJEMO“ Koliko je važno upoznavanje javnosti sa specifičnostima Bošnjaka? (VIDEO)

“ALI MI SE NE POZNAJEMO“ Koliko je važno upoznavanje javnosti sa specifičnostima Bošnjaka? (VIDEO)

Očuvanje kulturnog i jezičkog identiteta nacionalnih manjina zauzima ključnu ulogu u čuvanju dragocenosti raznolikosti koja obogaćuje tkivo našeg društva. Sagovornici ističu da podržavanje jezika i kulture nacionalnih manjina nije samo čin očuvanja nasleđa već i korak ka jačanju društva kao celovite zajednice.

U Republici Srbiji, uvođenje redakcija na bosanskom jeziku kao manjinskog jezika nije samo stvar pružanja prostora za izražavanje i informisanje pripadnika te zajednice na jeziku koji im je blizak, navode sagovornici.

Ove redakcije predstavljaju most ka inkluziji, promovišući kulturu raznolikosti i jačajući temelje multikulturalnosti u našem društvu.

„Bosanski jezik nije samo ijekavica, bosanski jezik je mnogo više od toga. Pratite Radio televiziju Novi Pazar i sigurno znate da najljepše priče iz bošnjačke sehare donose naše kolege koji nisu Bošnjaci. Vrlo je važno da budemo tako umreženi i da živimo tako punim plućima zajedno. To nije suživot – to je život. Kada govorim o Bošnjacima i bošnjačkoj tradiciji, ja zanemarim mnoge stvari za koje smatram da svi znaju, a nije. Oni drugi to mnogo bolje rade“, kaže Galib Gicić, urednik redakcije RTVNP na bosanskom.

“Kada sam ja bila članica odbora za informisanje pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću i kada smo razgovarali sa programskim savetom RTS-a o osnivanju redakcije na bosanskom jeziku, naš predlog je bio da se ta redakcija, između ostalog, bavi time da jednom mesečno imamo jednočasovnu emisiju koja bi na neki način predstavila specifičnosti Bošnjaka i jednom nedeljno informativnu emisiju od 30 minuta u okviru koje bi se javnost informisala o svemu onome što se dešava u ovom delu Srbije.

To bi u velikoj meri uticalo na informisanost, ne samo Bošnjaka nego i celokupne javnosti Srbije o kulturi i identitetu Bošnjaka. Kada smo imali te sastanke, jedna članica tog saveta mi je rekla “Ali mi se dovoljno ne poznajemo“. Ta rečenica mi je ostala urezana u glavi. Ta redakcija bi upravo upoznala ljude sa Bošnjacima u Srbiji“, navodi Amela Bajrović, članica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavna i odgovorna urednica portala Free media.

Održavanje jezika i kulture nacionalnih manjina omogućava bolje razumevanje među grupama, ali i promoviše suštinsku toleranciju i poštovanje unutar društva, kaže Muhedin Fijuljanin, predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Uvođenje redakcije na bosanskom na Radio televiziji Srbije umnogome bi doprinelo promovisanju bošnjačke kulture, tradicije i jezika, što bi dodatno podstaklo toleranciju i inkluziju. Razvoj interkulturalnosti je od veoma važnog značaja za unapređenje suživota i tolerancije u našem društvu. Zbog toga bi uspostavljanje redakcije na jezicima manjinskih jezika bilo od ogromnog značaja“, dodaje Fijuljanin.

Ovaj korak ne samo da daje prostor za izražavanje manjinskih grupa već i pruža priliku za širenje novih perspektiva, obogaćivanje kulturnog pejzaža i umetničkih izraza. Time se unapređuje razumevanje i poštovanje raznolikosti među ljudima, gradeći temelje za inkluzivnije i prosperitetnije društvo.

“Podržavanje jezika i kulture emitovanjem različitih sadržaja i programa na jezicima nacionalnih manjina i promocija multikulturalnosti na taj način zavisi od kvaliteta tog sadržaja. Ukoliko se program radi kvalitetno onda možemo zaključiti da se itekako doprinosi promociji tradicije i kulture određenog naroda“, kaže direktor Sandžak Media, Salahudin Fetić.

“Informisanje na bosanskom jeziku je zakonska obaveza i svakako doprinosi očuvanju jezičkog i kulturnog, verskog identiteta. Doprinos očuvanju identiteta, čini mi se, da u poslednjih par godina svoj doprinos najviše daju upravo nezavisne produkcije i lokalni mediji iz Novog Pazara i drugih gradova koji dobijaju sredstva na različitim konkursima za sufinansiranje medija koji proizvode program na bosanskom jeziku“, ističe Fahrudin Kladničanin, predstavnik Akademske inicijative Forum 10.

Naši sagovornici zaključuju da podržavanje jezika i kulture nacionalnih manjina nije samo moralna dužnost već i ključni korak ka stvaranju društva koje ceni i slavi bogatstvo svoje raznolikosti. Ova inicijativa nije samo izraz poštovanja prema manjinama, već i put ka izgradnji društva koje teži harmoniji, razumevanju i zajedničkom napretku.

CATEGORIES
Share This