Ismail Dupljak: Radovi na ukorićenju reke Trnavice su počeli (VIDEO)

Ismail Dupljak: Radovi na ukorićenju reke Trnavice su počeli (VIDEO)

Neprestane kiše i bujanje reka donele su velike poplave, brige i užas stanovnicima Novog Pazara ove i prošle godine, posebno onima koji žive u blizini reka Trnavice, Raške i Jošanice. Građani Novog Pazara i ove godine su u strahu zbog mogućih poplava.

U Novom Pazaru je u proteklom periodu urađeno trinaest antierozivnih brana na rekama koje ugrožavaju grad Novi Pazar, jedna od njih je i brana na reci Trnavici kažu ispred štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru.

“Imali smo dva poplavana talasa u januaru mesecu i u junu. Mogu da kažem da se do skoro do kraja oktobra radilo na čišćenju rečnih korita, utvrđivanju rečnih obala i razumljivanju rečnih brana. 

Grad Novi Pazar je u proteklom vremenu uradio trinaest antierozivnih brana na rekama koje ugrožavaju grad Novi Pazar, jedna od njih je i brana na reci Trnavici koja je u velikoj meri doprinela da se voda zaustavi i da otiče onim tokom da kažem koji je normalan i da će voda da bude u koritu reke”, rekao je član štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru, Ismail Dupljak.

Radovi na ukorićenju reke Trnavice su počeli i pored Trnavice radom će biti obuhvaćene i reka Jošanica i Raška.

“Sa obzirom na velike kišne padavine i veliku količinu vode koja je pala za kratko vreme jednostavno je nemoguće bilo zadržati vodu u koritima reka.

Rad na ukoritenju reke Trnavica je već počeo i raspisan je tender za izgradnju korita reke Trnavica. Tender je završen pre mesec i po dana. Grad Novi Pazar je preuzeo obavezu da obeleži trasu gde će korito reke Trnavica da se radi i pre dvadeset dana počelo je čišćenje grana i svog drugog materijala koje je bilo neohodno otkloniti kako bi počela izgradnja korita reke Trnavice.

Takođe ovim tenderom obuhvaćen je jedan dobar deo reke Jošanice uzvodno kao i kilometar ipo reke Raške”, ističe predstavnik štaba za vanredne situacije u Novome Pazaru, Ismail Dupljak.

Grad Novi Pazar je zajedno sa Srbijavoda-ma i sa Vladom republike Srbije u ovaj projekat je uložio iznosi oko 28.000.000 eura ali to nije ceo iznos.

“Novi Pazar je kao grad uradio građevinsku upotrebnu dozvolu i sve će svojim tokom da ide i nadamo se da će u naredne dve do tri godine prema rečima izvođača i onih koji su dobili ovaj projekat biti završeno korićenje ove tri reke”, zaključio je Ismail Dupljak.

Iz štaba za vanredne situacije kažu da je teško zaustaviti velike poplavne talase, često je to nemoguće čak i u najuređenijim zemljama Evrope ali  svakako uređenjem rečnih korita i korićenjem reka se može smanjiti rizik od poplava.

Ovaj tekst sufinansirao je grad Novi Pazar. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove donatora.

CATEGORIES
Share This