Otac devojčice sa smetnjama u razvoju: “UMESTO DA TO BUDE SREĆAN DAN ZA MOJE DETE, ON POSTAJE PATNJA“ (VIDEO)

Otac devojčice sa smetnjama u razvoju: “UMESTO DA TO BUDE SREĆAN DAN ZA MOJE DETE, ON POSTAJE PATNJA“ (VIDEO)

Opisujući strah i uplašenost svog deteta sa smetnjama u razvoju, otac, Edin Mavrić kaže da u toku novogodišnjih praznika i devojčica, ali i čitava porodica prolazi kroz posebno izazovne trenutke zbog svakodnevne pojave pirotehnike na ulicama. On apeluje na svoje sugrađane Novopazarce da adekvatno koriste pirotehnička sredstva ili skroz izbace njihovu upotrebu zbog efekata koje proizvode. Peticija “Novi Pazar za Novu godinu bez vatrometa“ nedavno je pokrenuta od strane novopazarskih udruženja i do sada broji preko 400 potpisnika.

S obizrom na to da širom sveta novogodišnja groznica počinje, za ponoć famozne večeri mnogi su spremili arsenal za takmičenje u bacanju petardi i ispaljivanju vatrometa koji je i dalje tradicionalni običaj.

Ovom činu tipična populacija se raduje i ne preza od istog, ali porodice dece sa različitim oblicima smetnje u razvoju, osoba sa PTSP-om i drugim oblicima poteškoća proživljavaju agoniju.

Porodica Mavrić iz Novog Pazara svake godine suočava se sa ovim, kako kaže, izuzetno bolnim periodom.

“Pirotehnička sredstva za našu decu imaju pogubne posledice. Zvučne i svetlosne efekte koje ona izazivaju kod naše dece izazivaju brojna negativna stanja: rastresena su, razdražljiva, dobijaju bolove i prolaze kroz različite psihičke smetnje i za nas ti praznični dani nisu praznični, već jedno veliko mučenje“, ističe otac.

Osim porodica koje upućuju apel na sugrađane i lokalnu samoupravu da misle na njih, svojevrstan poziv šalju i iz novopazarskog Udruženja psihologa.

“Svake godine mnogo roditelja naših korisnika nam se obraća u vezi sa problemom kroz koje njihova deca prolaze u toku ovog perioda. Posebno roditelji dece sa autizmom. Deca tada postaju agresivna, nekada i samoagresivna zbog stresa i prekomerne buke za koju ne znaju odakle dolazi. Svi znamo da je taj trenutak bacanja petardi ili puštanja vatrometa kratkotrajan. Zašto bismo zbog par trenutaka zadovoljstva nekome upropaštavali raspoloženje i dane“, govori Marija Tiosavljević. 

Zbog ove pojave, svake godine 5.000 životinja umre usled pretrpljenog šoka zbog buke vatrometa, a na desetine hiljada bude fizički povređeno.

“Brojne su posledice koje vatromet i pirotehnika proizvode u okolini. Osobe sa PTSP-om, autizmom i drugim oblicima poteškoća, životinje, vazduh koji biva zagađen – svi trpe. Apelujemo na sve koji mogu da izbegnu i “pretrpe“ želju korišćenja pirotehnike zbog bezbednosti i zdravlja svih nas“, navodi Azra Duštinac, predstavnica Udruženja Lunje i maze.

Ona dodaje da su lokalnoj samoupravi uputili zahtev i da očekuju pozitivan odgovor, ali i da je ova peticija najpre upućena građanima.

CATEGORIES
Share This