NVO i pojedini političari osudili napad na Paučinca (VIDEO)

NVO i pojedini političari osudili napad na Paučinca (VIDEO)

Predstavnici stranaka kao i novopazarske organizacije civilnog društva i građanski aktivisti jednoglasno su osudili napad na kandidata za odbornika Građanskog pokreta Sandžaka i građanskog aktiviste Aladina Paučinca koji se desio juče u popodnevnim časovima u naselju Šutenovac.

Ovaj događaj izazvao je oprečne komentare građana i političkih subjekata. Juče tokom gostovanja u debati na našem portalu predstavnici stranaka uputili su osudu zbog tog događaja i pozvali nadležne organe da reaguju.

“Pisao sam skoro analizu o tome da izbori u Sandžaku, posebno u Novom Pazaru  uvek moraju da prate jedan intezitet radikalizacije da bi mogli da budu specifičnost koja karakteriše svaki izborni proces koji se ovde kod nas odvija, tako da je za svaku osudu ovako javno da kažem, sve ono što je aktivista i kandidat za odbornika na listi Građanski pokret Sandžaka naš kolega Aladin Paučinac danas doživeo od sugrađanina, koji ga je verbalno napao.

To je zaista nedopustivo da čoveka koji ima neki aktivistički staž u ovoj zajednici koji je specifičan po tome što u lajvovima se javlja sa raznih lokacija i to je njegovo građansko pravo i niko nema pravo da bilo koga uzurpira ili utiša i to na javnoj površini”,  ističe predstavnik NVO Forum 10, Fahrudin Kladničanin.

Predstavnici stranaka SDA Sandžaka i
Zajedno za budućnost i razvoj-Koalicija za mir i toleranciju ovaj čin smatraju neprimerenim i nedoličnim i ističu da će se boriti za slobodu govora i prava građana u Sandžaku.

Zaista sam zgrožen tim što se danas desilo u našem gradu. Na potezu su republički organi, jer je sve zabeležila kamera”, kaže predstavnik stranke SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin, Nafilj Sejdović.

Iskazali su mogućnost pojave sličnih situacija i u narednom periodu jer je to po njima jedna od karakteristika izbornih procesa u Novom Pazaru.

Ja bih se baš dotakao prave teme. Kampanju smo počeli tako da pokažemo da može drugačije, da ne mora sve kao danas ovaj slučaj što je bio.

Danas videli ste šta se dešava a mi hoćemo da budemo oni odgovorni koji će da popravljaju stanje”, rekao je predstavnik stranke Zajedno za budućnost i razvoj-Koalicija za mir i toleranciju, Šaćir Ćorović.

Novopazarske organizacije civilnog društva i građanski/e aktivisti/kinje najoštrije osuđuju napad na Aladina Paučinca, predsednika Inicijative slobodnih građana i kandidata za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

Ovakvo nasilničko ponašanje, bez obzira od koga dolazi, bez obzira da li ima političku pozadinu ili ne, je apsolutno nedopustivo i preti da nas vrati u vreme za koje smo mislili da je naša ružna prošlost, u vreme kada su uzburkane „stranačke strasti inspirisale upotrebu svakog oblika nasilja, čak i sa smrtnim ishodom, zbog bilo kakverazlike u mišljenju i uverenju.

Na žalost, ovakvi događaji nas dodatno ubeđuju da je bezbednost građana/ki Novog Pazara i dalje ugrožena i da se na ulicama našeg grada niko ne može osećati sigurnim.

Na kraju, želimo da naglasimo da opšta nekultura i nepristojnost, vređanje dostojanstva ličnosti, a naročito nasilje u javnom prostoru ne smeju biti dozvoljeni i tolerisani bilo kada, pa i u predizborno vreme”, izjavili su iz odbora za zaštitu ljudskih prava Sandžaka, akademska inicijativa Forum 10, Urban-in, Svetionik, Takt-info i građanska aktivistkinja Zibija Dervišhalidović Šarenkapić.

Predstavnici stranaka zaključili su da nadležne službe moraju da reaguju i sankcionišu ovakva ponašanja i iskoristili priliku da pozovu sve građane da izađu na izbore zakazane za 17.12.2023. godine.

Celu debatu pogledajte u videu ispod:

 

CATEGORIES
Share This