Psiholog: Prijaviti nasilnika znači biti psihički jaka i stabilna osoba (video)

Psiholog: Prijaviti nasilnika znači biti psihički jaka i stabilna osoba (video)

“Mislim da je jako bitno raditi sa ženama i osnažiti ih i biti im podrška kada dožive neku vrstu nasilja. Ali da bi istrajale u tom procesu prijave nasilnika, sa žrtvama se mora raditi na njihovom osnaživanju u mnogo mlađem uzrastu“, istakla je psiholog Marija Tiosavljević, gostujući u emisiji “Posmatranje“ na portalu A1.

Generalno, smatraju psiholozi, žrtve nasilja nisu dovoljno jake da bi proces prijave dovele do kraja i odustaju na pola puta. Sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje nasilnika kao i ne pružanje podrške žrtvi nasilja.

“Iako se puno priča o nasilju, čini se kao da nije dovoljno jer se nasilje stalno ponavlja. Uloga medija je ovde jako bitna, kako bi žrtvu stavila u prvi plan da bi joj zajednica pružila podršku i sačuvala njeno ionako narušeno psihičko stanje negativnim komentarima“, zaključuje Tiosavljevićeva.

Kao negativan primer ukazuje i činjenica da se o nekim slučajevima nasilja u porodici piše na stranicama „šou biznis i zabava“, jer su žrtve bile poznate ličnosti a takvo izveštavanje o nasilju prema ženama obeshrabruje žrtve da nasilje prijave jer na primeru poznatih ličnosti vide da je „njoj već unapred presuđeno da je ona kriva što je dobila batine“.

Inače, u Srbiji za tri godine  bilo je više  od 36.000 naslova o nasilju nad ženama.

Dž.Z.

CATEGORIES
Share This