Dečji osmesi u susret Eko festivalu (VIDEO)

Dečji osmesi u susret Eko festivalu (VIDEO)

Učenici osnovnih i srednjih škola, studenti sa različitih departmana Državnog univerziteta okupili su se danas kako bi dali svoj doprinos Eko festivalu održanom danas u novopazarskom Gradskom parku u organizaciji Centra za decu i mlade “Duga“.

Dečji osmesi, zelene razglednice, maštovite ideje i pitanje “Šta je potrebno da Novi Pazar bude eko grad“ – samo su neke od brojnih stvari koje su danas ispunile prostor Gradskog parka u Novom Pazaru. Program je trajao od 12 do 14 časova, a profesori i razredne starešine imali su za zadatak okupljanje učenika koji su stvarali slike koje upućuju na važnost vođenja računa o životnoj okolini, kao i na podizanju svesti o značaju zdrave sredine.

“Svi su imali priliku da sami predlože neki svoj koncept i da na kreativan način pokažu zašto nam je ovo pitanje životne sredine bitno. Mi zaista verujemo da jedino na ovaj način, afirmativno, kroz kreativne umetničke prakse, kroz druženje i zajednički rad, tamo gde mladi direktno mogu da učestvuju i daju lični doprinos, samo tamo možemo očekivati rezultat da se svest mladih ljudi promeni i zajedno gradimo taj svet koji volimo i pokažemo našu ljubav prema prirodi“, rekla je direktorka “Duge“, Fatima Durović.

 

 

 

 

Osim predstavnika lokalnih instituacija, doprinos ovom festivalu dali su i studenti sa DUNP-a.

“Ovaj festival je bio mnogo brojniji, mnogo više posećen nego što je to bio slučaj prošle godine. Bilo je mnogo male dece koji su bili puni energije i to je bilo jako zanimljivo“, prenela je studentkinja biologije sa Državnog univerziteta.

Kada je reč o očuvanju životne sredine, ali i zagađenosti iste, ekipa A1 istraživala je koliko privreda Novog Pazara utiče na zagađenje životne sredine. Svaka privredna, kao i svaka druga ljudska delatnost, ima određen uticaj na životnu sredinu, te je stoga inicijativa o afirmisanju društvene odgovornosti u prirodnom okruženju od podjednakog značaja za sve kompanije, bez obzira na veličinu i vrstu delatnosti.Pošto su se našle pred izazovom kako da uključe principe održivosti životne sredine u svoje redovno poslovanje, mnoge kompanije prepoznale su da je ovo oblast koja za njih može predstavljati nove prilike i prednosti na tržištu i dovesti do povećane efikasnosti i smanjenja troškova poslovanja.  Kolike posledice mogu biti po životnu sredinu posledicama  ukoliko privrednici ne počnu da postuju i primenjuju zakon u svom poslovanju.

Zabrinutost javnosti kada je reč o posledicama ekonomskih aktivnosti na životnu sredinu značajno se povećala poslednjih godina širom sveta. Sve prisutniji problemi globalnog zagrevanja, smanjenja ozonskog omotača i gubitka biodiverziteta doprineli su jačanju svesti o tome da je potrebno sprovesti mere koje omogućavaju održivi razvoj, tako da različiti stubovi društva pronađu ravnotežu između ekonomskog rasta i društvenog interesa za očuvanje zdrave životne okoline. Velike ekološke katastrofe su pritom podstakle globalnu raspravu o odgovornosti kompanija i istakle potrebu njihovog uključivanja u proces rešavanja ključnih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine.  Sa našim sagovornicima u razgovarali smo o važnosti ove teme, ali i posledicama do kojih može doći ukoliko privrednici ne počnu da poštuju i primenjuju zakon u svom poslovanju.

Inače, najmasovnija manifestacija u organizaciji centra “Duga” održava se 6. godinu zaredom, a za cilj ima povezivanje ekoloških aktivnosti kroz različite uzraste zarad edukacije dece i mladih kada je ekologija u pitanju. Kako je to sve izgledalo, možete videti u nastavku.

CATEGORIES
Share This