FESTIVAL Susreti pisaca manjinskih naroda sutra u Novom Pazaru

FESTIVAL Susreti pisaca manjinskih naroda sutra u Novom Pazaru

Okupljanje književnih predstavnika manjinskih zajednica obeležiće Festival manjinske literature “Femili“ koji počinje sutra, u okviru književnih susreta. Osmu godinu zaredom, manifestacija će biti otvorena u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“, a osim književnika nacionalnih manjina učestvuju i književnici većinskog naroda.

Književni predstavnici nacionalnih manjina koji dolaze širom Balkana okupiće se na ovom značajnom događaju kako bi istakli svoju jedinstvenu književnost i doprineli kulturnom pejzažu. Festival će pružiti priliku pripadnicima nacionalnih manjina da se povežu, izraze svoje talente i promovišu razumevanje među različitim zajednicama. Tokom festivala, književnici će imati priliku da čitaju svoja dela, predstavljajući bogatstvo svojih kultura i tradicija. Ovaj festival će biti prozor u svet nacionalnih manjina, pružajući im priliku da se istaknu da bi se čuo njihov glas.

Bogat program počinje u četvrtak, 22. juna, otvaranjem književnih susreta sa početkom u 19:30 časova, a u petak 23. juna održaće se okrugli sto na temu “Književnost nas spaja“, dok istog dana posetioci mogu da očekuju promociju književnog stvaralaštva učesnika susreta, koja će početi u 19:30.

Učesnici susreta su književni predstavnici nacionalni manjina: Jana Domonji (Slovačka nacionalna zajednica), Mikloš Benedek (Mađarska nacionalna zajednica), kao i književnici većinskog naroda, Omer Mičijević koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, Sanja Savić Milosavljević i Branka Stevanović iz Srbije i iz Crne Gore Krsto Vuković.

Održavanje ovakvog festivala ima izuzetan značaj jer naglašava važnost poštovanja prema različitim kulturama i jezicima. Kroz promociju književnosti nacionalnih manjina, festival će podstaći širu svest o kulturnoj raznolikosti i podupreti napore za stvaranje otvorenog i uključivog društva. Očekuje se da će ova manifestacija inspirisati publiku, kao i druge književnike, da istraže, cene i podrže književnost nacionalnih manjina.

Podsećanja radi, ekipa A1 radila je interkulturalni dnevnik o manjinskoj kulturi u serijalu od pet emisija o manjinskoj kulturi albanske, slovačke, romske, vlaške i rusinske nacionalne manjine. Cilj je bolje upoznavanje bošnjačke nacionalne manjine sa kulturom i običajima pet pripadnika drugih nacionalnih manjina sa kojima Bošnjaci u Sandžaku nemaju svakodnevni kontakt. Interkulturalni dnevnik podržalo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kroz Budžetski fond za nacionalne manjine.

Sutrašnji Festival manjinske literature predstavlja važan korak ka podsticanju raznolikosti, dijaloga i razumevanja među ljudima. Kao takav, biće prilika za slavljenje književnih dostignuća nacionalnih manjina i za ojačavanje veza među različitim zajednicama.

CATEGORIES
Share This