Reakcije NVO na pretnje aktivistima ISG

Reakcije NVO na pretnje aktivistima ISG

Novopazarske organizacije civilnog društva, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In i Akademska inicijativa Forum10, izrazile su oštru osudu uznemiravanja, uvreda, i poruka mržnje koje su upućene aktivistima Inicijative slobodnih građana.

U saopštenju, organizacije civilnog društva naglašavaju da je napredak društva moguć samo kroz poštovanje ustavnih vrednosti na kojima se ono zasniva, vladavinu prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih stanovnika Novog Pazara. Naglašava se da građanski aktivizam u demokratskom društvu, koji se zasniva na korišćenju ustavom zagarantovanih prava, ne sme biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste.

“Ovo nije prvi slučaj vređanja i omalovažavanja predstavnika organizacija civilnog društva. Ponavljanjem ovakvih poruka široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da predstavnici NVO, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva podsećaju da pravo na slobodu izražavanja mišljenja štiti sadržaj izražavanja, kao i način na koji je izneseno. Važno je naglasiti da se pravo na slobodu izražavanja ne primenjuje samo na izražavanja koja su pohvalna ili neuvredljiva, već i na izražavanja koja mogu uvrediti, ogorčiti ili uznemiriti. Evropski sud za ljudska prava je jasno stavio do znanja da se ne može dokazati istinitost ili neistinitost nečijeg mišljenja koje iznosi stavove ili lične procene događaja ili situacija.

“Svedoci/kinje smo da su predstavnici nevladinih organizacija poslednjih godina izloženi javnom linču na društvenim mrežama, što je ustaljena praksa koja se manifestuje nakon što predstavnici nevladinih organizacija javno iznesu politički stav, ili se kritički osvrnu na određene društvene pojave u gradu. U tom slučaju, društvene mreže postaju kontaminirani prostor u kojem se preko lažnih profila i udruženog napada tzv. botova otvoreno diskredituje svaki pojedinac i pojedinka, a posebno predstavnici organizacija civilnog društva“, dodaju u nastavku.

Pomenute NVO pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležna tužilaštva i ostale relevantne institucije da hitno reaguju i preduzmu sve neophodne mere kako bi zaštitile bezbednost građanskih aktivista i branilaca ljudskih prava. Takođe, pozivaju kolege da ne reaguju na provokacije na neprimeren način, bez obzira na njihovo poreklo ili način na koji su iznete. Umesto toga, apeluju da nastave s radom u skladu s misijom i vizijom civilnog društva, te da se bore za demokratski i slobodan ambijent, uprkos nepovoljnim uslovima i zagađenom javnom prostoru.

Podsećanja radi, u 2020. nakon zastrašivanja i otvorenih pretnji Enesu Radetincu, novinaru i glavnom i odgovornom uredniku portala A1 i aktivisti Irfanu Ugljaninu, organizacije civilnog društva i mediji iz Novog Pazara, Tutina i Prijepolja takođe su uputili najoštrije osude na otvorene pretnje i uznemirujuće poruke, koje su tada dobili Enes Radetinac i Irfan Ugljanin od strane NN lica. Reakcije NVO ni tada nisu izostale, a oni su istakli da su tim postupkom na najbrutalniji način ugroženi sloboda medija, ljudska prava i normalan život u lokalnoj zajednici.

Ovakve reakcije organizacija civilnog društva ističu važnost zaštite slobode izražavanja i prava na mišljenje, kao i potrebu za očuvanjem demokratskih principa i vladavine prava u društvu. Samo kroz zajednički napor i stvaranje sigurnog okruženja za građanske aktiviste i branioce ljudskih prava, možemo graditi inkluzivno i tolerantno društvo u kojem se uvažava pluralizam mišljenja, shvata njegov značaj i poziva na slobodu izražavanja.

CATEGORIES
Share This