Šta kupovina telefona detetu znači za njegovo dalje razvijanje?

Šta kupovina telefona detetu znači za njegovo dalje razvijanje?

Koje su činjenice koje bi trebalo znati pre nego što odlučite da dete “pošaljete“ u virtuelni svet? Kada kupiti detetu telefon i šta to za njihovo dalje razvijanje znači? Kako ih sačuvati od uticaja prevelikog širenja informacija i kako ih učiniti bezbednim? 

Udruženje Momentum iz Novog Pazara organizuje tribinu pod nazivom “Ekranizam – simptomi i lečenje dece“, a održaće se večeras, u sredu 14. juna u 19 časova u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru. Predavač Dina Rujević Salihović, doktorand neuronauka i master logoped, govoriće o štetnom uticaju ekrana na razvoj dečijeg mozga i govora. Ulaz je slobodan.

U nepreglednom medijskom prostoru kada je algoritam nemoguće kontrolisati, kada podaci privatnosti služe kao osnovni uslov za korišćenje mnogih aplikacija i često ne možemo selektovati koje informacije će se pojaviti na našim ekranima, izazov je prepustiti dete tom uticaju. Tema ekranizacije kod dece je postala tema kojom se bave i mnoga istraživanja, ali činjenica je da digitalno doba menja koncept detinjstva generaciji “Zen“.

Istraživanje koje su vodili stručnjaci Univerzitetskog koledža u Londonu koje je sprovođeno među decom od 12 do 15 godina pokazuje da 99% njih ima pristup internetu, a na njemu provodi više od 21 sat nedeljno.  Prosečno 14 sati nedeljno 91% dece gleda TV, 83% ima pametni telefon, a 77% igra igrice u proseku od 12 sati nedeljno.

Uređaji kao što su mobilni telefon i televizor stimulišu mozak, a plava svetlost koju oni proizvode može da poremeti lučenje hormona melatonina, a ono što stručnjaci preporučuju jeste da sat vremena pre spavanja deca izbegnu izlaganje istim.

Osim teme samog gledanja u ekran, važno je spomenuti i temu uticaja društvenih mreža na decu i mlade, o tome koliko prekomerna upotreba može da utiče na njihovo mentalno zdravlje, ali i kod ostalih korisnika, da li će oni biti skloniji depresiji ukoliko se nekontrolisano izlažu pritisku informacija i tako dalje.

Vrata Galerije MMC-a večeras od 19h biće otvorena za sve zainteresovane na ovu temu.

CATEGORIES
Share This