ISG: Izloženi smo kontinuiranom uznemiravanju na internetu

ISG: Izloženi smo kontinuiranom uznemiravanju na internetu

Aktivisti Inicijative slobodnih građana (ISG) izloženi su kontinuiranom uznemiravanju na internetu od strane nepoznatih osoba putem posebno kreirane stranice, saopšteno je danas iz ovog nevladinog udruženja koje se bavi promocijom građanskog aktivizma i odgovornosti javne vlasti.

Udruženje traži podršku nevladinih organizacija i medijskih institucija.

Aladin Paučinac, predstavnik udruženja, izrazio je zabrinutost zbog nedavnih napada koji su usmereni ka njima i ostalim aktivistima ISG-a. Uznemiravanje i diskriminacija putem ove stranice ugrožavaju njihovu sigurnost i otežavaju njihov rad unutar inicijative.

ISG je danas obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i posebna odeljenja policije o ovim napadima, sa zahtevom za efikasnu istragu i otkrivanje identiteta počinilaca. Nakon toga, udruženje planira podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih osoba.

“Naglašavamo da nas ovi napadi čine nesigurnim i prouzrokuju duševnu patnju. Ova vrsta uznemiravanja na internetu predstavlja poseban pritisak ne samo za nas kao pojedince, već i za čitav nevladin sektor, čije vrednosti i ciljeve delimo. Naša inicijativa se zalaže za osnaživanje i promociju građanskog aktivizma, jačanje uticaja građana u procesima donošenja propisa i odlučivanja, kao i unapređenje transparentnosti i odgovornosti rada javne vlasti i institucija. Uznemiravanje na internetu otežava naš rad u borbi protiv korupcije i zahteva za odgovornošću javne vlasti i institucija”, naveo je Paučinac u saopštenju.

U ovom saopštenju, ISG je pozvao nevladine organizacije i medijske institucije da osude ovakvo ugrožavanje bezbednosti i internet pritiske na nevladin sektor. Oni su takođe zamolili da se pruži podrška putem komunikacijskih kanala i da se istakne važnost zaštite nevladinih organizacija i njihovog aktivizma u zajednici.

ISG i dalje ostaje posvećena svojim ciljevima i radi na unapređenju demokratije i odgovornosti u javnom sektoru. Udruženje se nada da će podrška nevladinih organizacija i medijskih institucija doprineti smanjenju uznemiravanja na internetu i zaštiti građanskog aktivizma u Srbiji.

Podsećanja radi, protiv Paučinca, policija je podnela prekršajnu prijavu zbog sumnje da je organizovao i preko društvenih mreža pozivao građane na protest 18. decembra 2021. godine ispred zgrade Gradske uprave, koji nije bio prijavljen.

CATEGORIES
Share This