Vesić: Nedopustivo da magistralni put u Novom Pazaru nema trotoar, sutra sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave

Vesić: Nedopustivo da magistralni put u Novom Pazaru nema trotoar, sutra sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će sutra, kako je i najavio, razgovarati sa delegacijom Novog Pazara, u kojem je nedavno 15-ogodišnja devojčica izgubila život na pešačkom prelazu, kako bi se donelo trajno rešenje o poboljšanju bezbednosti u saobraćaju u ovom gradu.

On je rekao da je odmah nakon saobraćajne nesreće u kojoj je devojčica stradala, dao nalog „Putevima Srbije“ da izađu na teren i utvrde šta je moguće učiniti kako bi deca bila zaštićena.

Pre godinu dana jedan dečak u Novom Pazaru na isti način izbugio život i da tada ništa nije preduzeto“, kazao je Vesić i dodao da je to magistralni put, regionalnog karaktrera, koji nema ni trotoar i to je nedopustivo.

Samir Radetinac, otac šestnaestogodišnjeg dečaka I.R. kojeg je 6. februara 2021. godine udario automobil na pešakom prelazu, te je od  zadobijenih povreda preminuo, rekao je za A1 da je nezadovoljan presudom suda, jer je Novopazarc koji ga je, kako kaže, usmrtio njegovog sina, dobije deset meseci kućnog pritvora.

 Ministarstvo je pripremilo predloge šta se može učiniti u krakom roku, a šta u nekom u srednjoročnom periodu, koje će predstaviti predstavnicima Novog Pazara.

„Ono što se budemo dogovorili biće odmah i sprovedeno“, poručio je Vesić, te istkao da je svestan da ljudske živote ništa ne može da vrati, niti da ublaži bol porodica i poginule devojčice, ali da se mora raditi na tome da se poboljša bezbednost u saobraćaju.

Ukazao je i da je vozač te nesreće bio sa probnom vozačkom dovzolom.

„I o tome treba da pričamo, sa MUP-om, jer ima mnogo nesreća u kojima učestvuju upravo vozači sa probnim dozvolama. To govori da moramo da učinimo mnogo više kada je reč o bezbednosti u saobraćaju“, rekao je Vesić za TV Pink.

Nažalost, ukazao je da smo, iako s jedne strane šampioni u ekonomskom razvoju i izgradnji infrastrukture u regionu, prvi i po broju poginulih u saobraćaju.

Podsećanja radi, u subotu na mirnom protestu u naselju Mur okupio se veliki broj garađana Novog Pazar, na mestu nedavne nesreće devojčice M. Z.  Oni od nadležnih  traže da im pomognu u rešavanju ovog problema,  postavljanjem trotoara, video nadzora, usporivača brzine, odnosno ležećih policajaca i saobraćajne signalizacije. Prisutni su zahtevali i da se bahati vozači strožije kažnjavaju.

“Grad koji je bio poznat  po životu i mladosti, postao je poznat po stradanju i smrti”, rečeno je danas na protestu.

Oni su naglasili da ovaj problem postoji dugi niz godina, ali da nadležni nemaju sluha za molbe i zahteve, da se ovaj problem reši, i da naša deca, kako su kazali  građani Novog Pazara na protestu u naselju Mur, bezbrižno idu do škole.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This