Ispovest oca, čije je dete poginulo u Muru gde i devojčica M. Z. (video)

Ispovest oca, čije je dete poginulo u Muru gde i devojčica M. Z. (video)

Samir Radetinac, otac šestnaestogodišnjeg dečaka I.R. kojeg je 6. februara 2021. godine udario automobil na pešakom prelazu, te je od  zadobijenih povreda preminuo, rekao je za A1 da je nezadovoljan presudom suda, jer je Novopazarc koji ga je, kako kaže, usmrtio njegovog sina, dobije deset meseci kućnog pritvora.

„Očekivao sam, da će ostati živ, da neće umreti„, kazao je uplakani otac.

Za vreme nesreće Samir Radetinac je bio na poslu sa svojim mlađim sinom, a poziv je dobio od svoje suprugu, kako bi mu saopštila šta se desilo sa njihovim sinom i rekla da hitno dođe u bolnicu.

„Otišao sam u bolnicu i lekari su se borili za njegov život, ustvari, on je već bio u nesvesnom stanju, a u život su ga vratili aparatima. Lekari nam od samog početka rekli, da se ne nadamo da će da preživi i spremali nas na najgore. Celu noć su bili oko njega i pokušavali da mu spase život, da bi nam ujutru u 10h saopštili da je naš sin preselio„, rekao je neutešni Samir Radetinac.

U trenutku nesreće njegov sin se vraćao iz džamije sa namaza i čekao kada može preći preko pešačkog.

„Njegovi drugari i on spustili su se do pešačkog prelaza i čekali da prođu, koji nije na adekvatnom mestu. Međutim, on je čekao momenat kada može preći ulicu, ali kako je išao biciklom ka pešačkom, auto koje nisu videli u tom momentu da nailazi, velikom brzinom je nišao na njega i tu ga usmrtio“, kaže zabrinuti otac preminulog dečaka.

Radetinac naglašava da nije zadovoljan presudom koju je sud dodelio Novopazarcu, koji je usmrtio njegovog sina.

„Nakon dve godine od stradanja mog sin, oni su mu izrekli kaznu deset meseci nanogice. To nije kazna, to je oslobađanje od krivice i nismo zadovoljni tom presudom, da mu daju mnogo veću kaznu, mi ne možemo da vratimo našeg sina i 20. godina da mu daju kaznu, meni to ništa ne znači, ali se pravda mora zadovoljit, a ne ovako, kao što je uradilo ovo pravosuđe u Novom Pazaru. Ovo je strašno“, kaže otac nastradalog dečaka.

Iako su snimci postojali na kojima se jasno vidi kako se ta nesreća dogodila, nije bilo dovoljno, već su momka oslobodili i ne znam šta dalje da radim. Sada sam stavljen u iskušenje da se sam snosim sa tim, rekao je Radetinac i dodao da su išli  preko suda, da bi pravda bila zadovoljena na neki način, ali bezuspešno i to je nešto što nas je iznenada zadesilo.

On naglašava da ga je nedavni slučaj devojčice M. Z., koja je na istom mestu preminula od posledica udara automobila na pešačkom prelazu, podsetio na njegov slučaj i da je odlučio da govori za medije o važnosti uključivanja svih faktora u rešavanju problema i o bitnosti prevencije.

„To se desilo na istom mestu gde je moj sin nastradao, odnosno 500 metara dalje, nastradala je petnaestogodišnja devojčica. Oni su tada pozvali njenog oca i rekli mu da se desila saobraćajna nezgoda. Krenuli smo ka ulici i videli da leži beživotno telo i tu sam se mnogo potresao“, rekao je uznemireno Samir Radetinac.

On kaže da ga je takva situacija i taj prizor podsetila na njegovog sina, jer je u tom trenutku bio nemoćan.

„Podsetilo me je na moje dete“, kaže uplakani otac nastradalog dečaka, a porodici nastradale devojčice uputio je ove reči: „Da nam Allah pomogne“.

Samir Radetinac poručio je svim institucijama i nadležnim organima da kažnjavaju sve one koji na naseljena mesta voze nenormalnom brzinom, a ne da ih oslobađaju kazni.

„Policiju sa radarima pošalju nakon saobraćajnih nezgoda po nekoliko dana na tim mestima“, kazao je zabrinuti Samir Radetinac.

Apelujm na sve institucije da uklone grupe sa drušvenim mrežama, gde jedni druge upozoravaju, gde je radar postavljen, (radar je u Muru), da bi smanjio brzinu, a onda nastavi sa brzom vožnjom. Takođe, potrebne su i kamere koje će sve vreme da snimaju kretanje vozila, da bi se sprečilo stradanje ljudiu saobraćaju, jer ne strada samo jedan član, već cela porodica, zaključuju on.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This