Projekat za saobraćajne kamere gotov, čekaju se lokacijski uslovi

Projekat za saobraćajne kamere gotov, čekaju se lokacijski uslovi

Projekat za postavljanje kamera koje će snimati saobraćaj i beležiti prekršaje na deonicama magistralnih puteva od Novog Pazara ka Ribariću i Sjenici je završen, ali one još uvek nisu nabavljene.

Odluku o postavljanju kamera doneo je Savet za bezbednost saobraćaja još pre skoro dve godine, a na osnovu povećanog broja saobraćajnih nezgoda kroz naselja Šutenovac, Selakovac i Mur, gde je juče poginula devojčica (15) kada ju je na pešačkom prelazu udario automobil kojim je upravljao sedamnaestogodišnjak.

U lokalnoj samoupravi su nam rekli da se, nakon urađenog projekta (kompanija Adomne iz Novog Sada), pristupilo izradi tehničke dokumentacije za dobijanje lokacijskih uslova, a da će posle toga pristupiti nabavci i postavljanju opreme.

Sistem video nadzora koji bi trebalo da bude instaliran na tim putnim pravcima trebalo bi da ima mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica, pa i inostranih, a detektovaće prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, prolazak kroz crveno svetlo na semaforu ili trakom namenjenom za javni prevoz.

Sistem će biti i povezan sa bazom podataka policije.

U Savetu za bezbednost saobraćaja tada su naglasili da im je cilj da preventivno deluju na vozače, koji bi postali svesni da postoje kamere, a ne da se poveća broj kazni.

CATEGORIES
Share This