Upozorenja iz RHMZ-a i MUP-a: Da li nas očekuje još jedan talas poplava?

Upozorenja iz RHMZ-a i MUP-a: Da li nas očekuje još jedan talas poplava?

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u kom se navodi da se nevreme u većem delu Srbije očekuje već od sredine dana, Sektor za vanredne situacije MUP-a pozvao je sve organizacione jedinice da preduzmu preventivne mere zaštite kako bi bile spremne za suočavanje sa poplavama.

U upozorenju RHMZ-a navodi se da se posle podne, večeras i noćas očekuju lokalno intenzivne nepogode praćene pljuskovima, grmljavinom, gradom i vetrom, najpre u Vojvodini, a onda i u zapadnoj i centralnoj Srbiji.

“U subotu, 24. juna uslova za grmljavinske nepogode biće na istoku, jugu i jugozapadu zemlje. U zoni jakih pljuskova pašće 20-30mm za kratko vreme, lokalno i više, a olujni vetar kratkotrajno će biti jači od 20-25m/s“, upozoravaju iz RHMZ-a. 

S obzirom na poplave koje su ostavile velike posledice širom Srbije i nakon vanrednog stanja koje je prošle nedelje bilo proglašeno u 42 grada i opštine, iz MUP-a pozivaju sve spasilačke jedinice na pripravnost kako bi preduzeli preventivne mere u cilju sprečavanja eventualnih posledica vremenskih nepogoda.

„Na osnovu upozorenja RHMZ-a za period od 23. do 25. juna ove godine na jake pljuskove, grmljavinu, pojavu grada i jak olujni severozapadni vetar, a s obzirom na poplave iz prethodnog perioda i zasićenost zemljišta vodom, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja“, ističe se u saopštenju Sektora za vanredne situacije.

Podsećanja radi, građani Novog Pazara iz pogođenih naselja kažu da su dane za vreme poplava proveli pokušavajući da sačuvaju svoja domaćinstva i dodaju da su toliko godina gradili dom koji je odjednom odnela poplava. Osim automobila koji nosi reka, u Novom Pazaru su se mogli videti i prizori klizišta nadomak porodičnih kuća. Iz gradske uprave kažu da je situacija bila toliko brza i nepredvidiva, da je bilo nemoguće sprečiti.

Ovaj projekat sufinansiran je iz budžeta grada Novog Pazara. Stavovi izneti u članku ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

CATEGORIES
Share This