Građani nakon poplave: TOLIKO GODINA KUĆIŠ I ODJEDNOM TI SVE ODE (VIDEO)

Građani nakon poplave: TOLIKO GODINA KUĆIŠ I ODJEDNOM TI SVE ODE (VIDEO)

Nevreme koje je juče pogodilo Novi Pazar za sobom je ostavilo mnogo materijalne štete. Građani kažu da su noć proveli pokušavajući da sačuvaju svoja domaćinstva i dodaju da su toliko godina gradili dom koji je odjednom odnela poplava.

Juče je nakon velike količine kiše koja je pala u toku dana bio blokiran put ka Trnavi, a reke Trnavica i Jošanica su se izlile u naselju Ćerimidžinica noseći čak i automobile. Pričinjena je velika materijalna šteta mnogim porodičnim domovima.

“To je bilo u deset minuta, nije više vremena bilo. Ja sam bila na posao, a kad sam došla s posla ušla sam preko mosta dok je kiša padala. Voda je tad bila možda pola metra ispod mosta, nije bilo ništa opasno. Uđem kući da vidim kakvo je stanje, nije ni pet minuta prošlo, a jetrva kaže da joj je ušla voda u kuću. Izlazim na vrata, voda već tu. Držim vrata da ne uđe voda, voda probija vrata. Baci me voda na pločice hodnika i uđe u kuću. To je sve bila voda, katastrofa i rusvaj, nisam više znala za sebe, posle su me vodili na hitnu“, rekla je Muamera Rugovac, meštanka naselja Ćerimidžinica.

Nakon jučerašnjih padavina koje su obeležile dan ne samo u Sandžaku nego i u Srbiji, vesti iz Novog Pazara mahom su se raširile po ostalim gradovima zemlje, a snimci na društvenim mrežama koje je snimila ekipa A1 koja je sve vreme pratila situaciju i u trenucima nakon poplava bila na terenu, postali su viralni. Iz gradske uprave kažu da je situacija bila toliko brza i nepredvidiva, da je bilo nemoguće sprečiti. Sve se desilo brzo i niko nije bio spreman. Pomoć im je sada najpotrebnija, ali kako kažu, još uvek niko nije dolazio.

“Da dođu i pomognu, da pitaju treba li pomoć – niko ni da pita na kapiju treba li pomoć. Stvarno ovo je žalost jedna. Ne znam kako udar nisam dobila“, rekla je Vezira Tutić, još jedna od meštanki ovog naselja. “Niko. Niko te ne gleda, niko te ne vidi. Ako možeš sam muči se, ako ne možeš – umri, i to je tako“, dodala je i Nafija Rugovac.

Kao jedan od razloga izlivanja reka u Novom Pazaru, često se navodilo da su pojedini građani pravili nelegalne objekte nadomak obale.

“Oni kad pričaju kažu da smo mi pravili kuće na rečna korita. Mi nemamo ništa protiv, nek ruše sve što im je na rečno korito. Ja znam da katastarski mi nismo ušli, ali nije problem, sve što treba nek urade, al nek naprave rečno korito da više ne brinem“, dodala je Muamera Rugovac.

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković rekao je da je najviše angažovanja pripradnika ovog sektora bilo u Novom Pazaru, Aleksincu i Kosjeriću. Najveći problem ovde prave neuređena rečna korita, a podsećanja radi, nadležni su već više puta najavljivali korićenje reke Trnavica, ali do toga još uvek nije došlo.

Ovaj projekat sufinansiran je iz budžeta grada Novog Pazara. Stavovi izneti u članku ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

CATEGORIES
Share This