POPLAVE U SRBIJI Vanredno stanje u 42 grada i opštine

POPLAVE U SRBIJI Vanredno stanje u 42 grada i opštine

Obilne padavine koje danima obeležavaju Srbiju rezultiraju poplavama širom zemlje, a vanredna situacija proglašena je u 42 grada i opštine  širom Srbije. Vatrogasci i spasilačke službe do sada su evakuisali 75 osoba i konstantno su na terenu.

Osim Novog Pazara koji se ovih dana pojavljuje sa slikama izlivenih reka koje nanose ogromnu štetu građanima noseći čak i automobile, ni situacija u Srbiji nije bolja. Republički Hidroemetorološki Zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje da se danas i sutra očekuju intezivne padavine u južnom Banatu, pretežno u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

“Na Velikoj Moravi kod hidroloških stanica (h.s) Ćuprija i Bagrdan vodostaji će u narednih 24 sata dostići granice redovne odbrane od poplava. Na Južnoj Moravi kod h.s. Mojsinje, Mlavi kod h.s. Veliko Selo, Peku kod h.s. Kusić, Crnom Timoku kod h.s. Gamzigrad i Jasenici kod h.s. Smederevska Palanka vodostaji će se naredna 24-36 sati kretati oko i nešto iznad granica vanredne odbrane od poplava. Narednih dana na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Resave, Majura, Belice, Crnice, Lepenice i Jasenice kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka“, navodi RHMZ u saopštenju i najavljuju slabljenje, a krajem dana u većini krajeva i prestanak padavina.

Na zvaničnom sajtu RHMZ-a Srbije možete videti dodatne informacije o stanju hitroloških stanica u odeljku mreža izveštajnih stanica.

Intezivne padavine u Kragujevcu izazvale su plavljenje podruma hirurškog bloka Urgentnog kliničkog centra nanoseći mu materijalnu štetu, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje.

Reka Belica u Jagodini dostigla je kritičan nivo što je dovelo do zatvaranja dva gradska mosta za saobraćaj koja su utvrđena bedemima.

„Savetujemo da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu“, navodi se u saopštenju javnog preduzeća “Putevi Srbije“.

U Adranima kod Kraljeva katastrofalan prizor reke koja je odnela most, pa je saobraćaj na Ibarskoj magistrali prema Čačku u prekidu. Leva obala Zapadne Morave kod Trstenika, sela Mijajlovac, Milutovac, Selište, Velika Drenova su pogođena bujicama. Mijajlovačka i Riljačka reka su se izlile, ali i brojne druge rečice u ovom kraju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći, evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim delovima Srbije. Oni su izdali uputstvo građanima kako da se ponašanju u takvim situacijama i da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na više spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu“, navodi se na instagram profilu MUP-a.

Iz MUP-a dodaju i uputstva o tome kako da se građani ponašaju u slučaju da moraju da napuste svoj dom.

“Ne hodajte kroz vodu koja se kreće, kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad, a ukoliko morate da hodate kroz vodu, hodajte tamo gde se ne pomera. Koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto“, dodaje se.

Iz MUP-a apeluju na građane da ne ulaze vozilom u poplavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima, a ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata.

Nakon nevremena koje je zadesilo i Novi Pazar, sva javno-komunalna preduzeća, vojno-spasilačke jedinice, vojska i komunalna policija dežuraju duž vodotokova, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara. Iz ove institucije pozvali su sve oštećene građane da prijave štetu pozivom na broj 1985 ili iskažu potrebu za ispumpavanjem voda iz podruma i kuća na 193. Telefoni su otvoreni 24 časa.
Građani Novog Pazara i pogođenih naselja kažu da su protekle dane proveli pokušavajući da sačuvaju svoja domaćinstva i dodaju da su toliko godina gradili dom koji je odjednom odnela poplava. Osim automobila koji nosi reka, u Novom Pazaru su se ovih dana mogli videti i prizori klizišta nadomak porodičnih kuća.  Iz gradske uprave kažu da je situacija bila toliko brza i nepredvidiva, da je bilo nemoguće sprečiti.
CATEGORIES
Share This