Novi Pazar dobija pluća

Novi Pazar dobija pluća

Na rekreacionom centru u Novom Pazaru, sutra, u petak 14. jula biće organizovana sadnja sadnica u obliku pluća, što će predstavljati maketu velikih drvenih sadnica. Akciju sa početkom u 14 časova organizuje udruženje “Eco Breath”, uz podršku Američke ambasade.

Ova inicijativa ima za cilj da skrene pažnju javnosti na važnost pošumljavanja i brigu o životnoj sredini. Ovim događajem organizatori žele da pozovu sve građane da im se pridruže u ovoj značajnoj akciji. Cilj je stvaranje zelenijeg i zdravijeg okruženja. Svi prisutni će imati priliku da se informišu o samom projektu, kao i o planovima za veću sadnju drveća u septembru.

“Očekujemo da će ova akcija osnažiti svest o važnosti očuvanja prirode i podstaći druge da se pridruže u našim naporima. Zajedno možemo ostvariti velike promene i obezbediti bolju budućnost za naše zajednice”, rekli su organizatori ove inicijative u pozivu.

sađenje sadnica održano u Nišu

sadnice u obliku pluća

Oni veruju da će ova akcija osnažiti svest o važnosti očuvanja prirode i podstaći druge da se pridruže u naporima za stvaranje bolje budućnosti za naše zajednice.

Podsećanja radi, realizacija ovog projekta i sadnja 3000 sadnica bila je zakazana i ranije, međutim, zbog poteškoća tehničke prirode i traženja adekvatne lokacije ipak se sprovođenje odložilo. Krajem prošle godine, na ekološkom takmičenju organizovanom od strane BOLD-a i uz podršku Ambasade SAD-a, mreža mladih liderki i lidera širom Srbije imali su prilike da predstave svoje ideje od kojih se najboljih pet borilo za nagradu i budžet od 15.000 dolara kako bi mogli da realizuju projekat i tako isti implementiraju u svoju zajednicu.

Pod nazivom “Eco breathe“ sa projektom koji obuhvata pošumljavanje grada sa 3000 sadnica i sa željom da ulepšaju izgled zelenih površina, tim iz Novog Pazara i Niša je na takmičenju osvojio treće mesto. Sastav tima čine Almira Ljuca, Fatih Jukić , Tarik Graca i Semir Kurtanović kao predstavnici iz Novog Pazara, a članice tima iz Niša su Anđela Simonović i Tijana Lazarević.

“Zajedno smo došli na ideju da sadnja drveća bude u obliku pluća. Tako šaljemo dodatnu poruku koliko su važne šume i da osim sveta nemamo drugi dom. Do sada to nije viđeno, ali je moguće. Posadićemo 3000 sadnica crnog bora koji je izuzetno značajan u pejzažnom oblikovanju i zbog svoje otpornosti na uslove staništa, tako da smo smatrali da je to najsigrunija sadnica za ovu vrstu projekta“, rekla je tada za A1 članica tima, Almira Ljuca.

Tema zagađenosti vazduha u poslednje vreme neretko je problem kojim se bave institucije; često je centralna ideja oko koje se vode mnoge javne tribine, a sve u cilju podizanja svesti i osvešćivanju građanstva. Ono što je pozitivna činjenica u situaciji koja dotiče svet, pa tako i Novi Pazar koji u poslednje vreme, a posebno u grejnoj sezoni zauzima sami vrh na nivou države kada je reč o kartama zagađenja vazduha, jeste inicijativa mladih koji na neki način žele da utiču na zajednicu.

Nakon takmičenja svaki od pet timova dobio je mentorsku podršku iz udruženja Mladih ambasadora kako bi razvili koncept priče i dobili potporu za dalje korake. Sama ideja ekološkog programa bila je kreiranje platforme koja bi promovisala prirodne lepote južne Srbije koja su i dalje neotkrivena ili manje zapažena kako bi na taj način doprineli turizmu ovog dela države.

CATEGORIES
Share This