Nestašica lekova za decu u Novom Pazaru (video)

Nestašica lekova za decu u Novom Pazaru (video)

Na rafovima novopazarskih državnih i privatnih apoteka trenutno vlada nestašica antibiotika na bazi penicilina, a apotekari  ne znaju kada će se situacija normalizovati. Ekipa A- istraživala je  ima li mesta panici i šta raditi u ovakvoj situaciji.

 

Ovo su reči koje Novopazarci  često čuju  poslednjih dana kada traže antibiotik sirup za svoju decu. I tako iz apoteke u apoteku, nadajući se da će više sreće imati u narednoj, ali situacija nepromenjena.  Jedna od njih je  Lejla Pluncević čijem  petogošnjem detetu je zbog bakterijske infekcije potreban sirup.

Direktorka Apotekarske ustanove Novi Pazar Sanela Prenča istakla je za A1 da  su već duži vemenski period  deficitarni antibiotski sirupi za decu. Ona Dodaje  da zamene za ove antibiotike trenutno ne postoje, jer ih dobavljači nemaju u ponudi.
Sanela Prenča.
U Dečijem dispanzeru u Novom Pazaru kažu da su  informisani o nestašici antibiotik sirupa za decu, naglasivši da nema mesta panici.
Slična situacija je u ostalim privatnim apotekama, gde su nam rekli da je  uzrok nestašice i poremećenog tržišta  najverovatnije  drastično povećane cena supstanci, transporta i samog procesa proizvodnje, te farmaceutske kompanije neće da  proizvode penicilinske i antibiotske sirupe, po aktuelnim i ograničenim cenama, pre svega  antibiotike u obliku sirupa.
https://youtu.be/OleY9sa6KZE
CATEGORIES
Share This