Ugljanin: “Tražimo uključivanje Bošnjaka u sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“

Ugljanin: “Tražimo uključivanje Bošnjaka u sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA Sandžaka), Sulejman Ugljanin, izrazio je nezadovoljstvo zbog položaja Bošnjaka u Srbiji, koji su, kako navodi, “izbačeni i isključeni iz procesa trajnog rešenja odnosa Srbije i Kosova“. On je tražio uključivanje Bošnjaka u proces normalizacije odnosa i dodao da “bez reciprotiteta i simetrije prava nema mira“.

On je i ovom prilikom pozvao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kurtija da ne učestvuju u razgovorima dok se na dnevni red ne stavi pitanje Sandžaka i Preševske doline.

“To je jedini način da budemo dovedeni u ravnopravan položaj sa srpskom manjinom na Kosovu, koju evropski predstavnici tretiraju kao nebeski narod. Svako dobro želimo i narodu Kosova i srpskoj manjini na severu Kosova, ali tražimo mogućnost da budemo ravnopravni“, ističe Ugljanin.

Ugljanin je istakao da su predstavnici Evropske unije ignorisali zahteve i postojanje opozicionih parlamentarnih grupa SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca Preševske doline dok je on bio deo Vlade Republike Srbije, a čitavu pažnju su, kako ističe, “pridavali vanparlamentarnoj opoziciji“.

“Nisam nimalo  zlonameran, ali mi se čini da ti predstavnici Evropske unije idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i, nazovimo, zaostacima evropske islamofobije.

Pozivamo i Lajčaka i Borelja da isprave svoju grešku i umesto toga što su stavili u super položaj srpsku manjinu na severu Kosova, da poštuju ustave i zakone Srbije, da poštuju legitimitet političkih partija u Srbiji, da omoguće da Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) aktivno preuzme učešće u razgovorima“, dodao je on.

Osim toga, predsednik SDA Sandžaka se osvrnuo i na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore, napomenuvši da “imaju nameru da dobiju većinu u svim sandžačkim opštinama na lokalnom nivou“.

“Zainteresovani smo da rešimo probleme zajednice, a imamo interes da sa nekim novim snagama u Srbiji budemo deo buduće vlade i da rešavamo krupne stvari, posebno odnose sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom“, zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je i pre pozivao zvaničnike na pokretanje postupka za rešavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, podsećajući na raniji stav da im je želja da na ovaj način ostvare minimum zajedničkog interesa u Sandžaku za ekonomski razvoj ove regije.

CATEGORIES
Share This