Ugljanin: Vučića da reši status Bošnjaka i Albanaca

Ugljanin: Vučića da reši status Bošnjaka i Albanaca

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene postupak za rešavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, prenosi Free media.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi Vučić time nametnuo poželjan princip za rešavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

“Rešavanjem statusa Bošnjaka u Sandžaku i Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima, on bi imao povoljnu poziciju da nametne poželjan princip za rešavanje statusa Srba, Bošnajka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu“, rekao je Ugljanin.

On je pozdravio skup podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu, koji je održan 2. marta ove godine.

“Stanje u tužilaštvu oslikava realno stanje u pravosuđu, policiji i svim drugim službama sa javnim ovlašćenjima u Srbiji, uključujući zdravstvo, obrazovanje i socijalno, koji su direktni mehanizmi za kontrolu biračkog tela od strane vladajućeg režima“, smatra Ugljanin.

On je za portal Free media ocenio da pregovori njegove partije sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) teku dobro, te da se traži najbolje rešenje za sve opštine u Sandžaku.

Ugljanin je podsetio da sa ovom strankom vode razgovore kako da u jednom danu formiraju zajedno vlast u svim sandžačkim opštinama.

“Nismo dozvolili da rešavamo status u jednoj opštini, ako druge opštine za to nisu spremne. Tutin je bio spreman još 31. decembra, kada je počeo da teče rok za realizaciju sporazuma, međutim ostale opštine nisu bile spremne, tako da se vode razgovori kako da se u jednom danu reši pitanje i u Novom Pazaru, Prijepolju, Sjenici i drugim sandžačkim gradovima“, rekao je Ugljanin.

On je ponovio raniji stav da im je želja da na ovaj način ostvare minimum zajedničkog interesa u Sandžaku, za ekonomski razvoj ove regije.

Lider SDA Sandžaka očekuje da će se kompletna atmosfera u Srbiji promeniti nakon postizanja sporazuma o noramilazaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Verujemo da ćemo imati priliku da nakon više decenija dočekamo normalne izbore u kojima građani neće prodavati svoj suverenitet za 20 evra i svoje dostojanstvo za 10 evra. Očekujemo da građanima bude omogućeno da njihov glas bude važan za budućnost Sandžaka i Srbije na njenom evropskom putu”, zaključio je Ugljanin.

Izvor: Free media

CATEGORIES
Share This