U nevremenu na Halkidikiju povređeno sedmoro državljana Srbije

U nevremenu na Halkidikiju povređeno sedmoro državljana Srbije

Konzulka Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je da je u velikom nevremenu koje je prošle noći zahvatilo grčko poluostrvo Halkidiku povređeno sedmoro srpskih državljana, od kojih je jedna 13-godišnja devojčica zadržana u bolnici.

Glišić je rekla da je devojčica u bolnicu u Solunu, da je dobro i da su roditelji s njom.

„U mestu Nea Moudanija šest državljana Srbije lakše je povređeno i niko od njih nije zadržan na bolničkom lečenju, svi su pušteni“, kazala je Glišić.

Navela je da niko od državljana Srbije nije zvao Konzulat u Solunu da bi tražio pomoć, ali je dodala da su prekinute veze s nekim delovima Halkidikija.

U bolnici u Poligirosu, najvećem na Halkidikiju, nema državljana Srbije, kazala je Glišić i dodala da Konzulat redovno proverava stanje.

Jedna državljanka Srbije u sredu je smeštena u bolnicu, ali ne zbog nevremena.

Glišić je kazala da građani kojima su eventualno oštećena vozila ili druga imovina, treba da se obrate najbližoj grčkoj policijskoj stanici da bi dobili potvrdu o šteti.

Dodala je da će Konzulat na svoj sajt postaviti eventualne informacije o naknadi štete, čim ih bude bilo.

Navela je da je za mnoge turiste iz Srbije problem što su veze u nekim delovima Halkidikija prekinute zbog oluje, te ne mogu da stupe u kontakt s rodjacima.

Glišić je rekla da je nadležna služba saopštila da su posle nevremena raskrčeni gotovo svi putevi.

Nevreme se smirilo, kazala je konzulka Srbije, ali je dodala da se predveče očekuje nova oluja, mada slabija od sinoćne.

U velikom nevremenu prošle noći na Halkidiki gde je jutros proglašeno vanredno stanje, poginulo je sedmoro ljudi, a u bolnicama je 120 povredjenih.

U Nea Plaji su jedna Rumunka i njeno dete poginuli kada se srušio krov taverne, jedan Čeh i njegovo dvogodišnje dete poginuli su u Nea Potidei kada je na njih palo drvo, u Sozopoliju su vetar i bujica zdrobili kamp-vozilo u kojem je dvoje Rusa izgubilo život, a u oluji je poginuo i jedan ribar na moru.

Oluja je obarala drveće i dalekovode, zbog čega je nestalo struje, a neki putevi su i dalje blokirani.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije da je šest građana Srbije povređeno u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, ističući da su svi zbrinuti i da niko nije životno ugrožen.

Konzulka Srbije u Solunu Dragana Glišić ranije je za N1 potvrdila da među nastradalima nema građana Srbije.

Kako je rekla, uvedeno je vanredno stanje do 21 sat, a na terenu su i vojska i policija i služba za civilnu zaštitu.

Izvor: N1

 

CATEGORIES
Share This