Terorista uživo emitovao napad na džamije na Novom Zelandu, poginulo 49 ljudi

Terorista uživo emitovao napad na džamije na Novom Zelandu, poginulo 49 ljudi

Novozelandska policija je saopštila da je 49 osoba ubijeno, a 20 povređeno u pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču. Policija je saopštila da je privela četiri osobe, među kojima je australijski ekstremni desničar, i da je otkrila eksplozivne naprave u jednom od njihovih vozila.

Kako precizira CNN, pritvorena su tri muškarca i jedna žena.

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber je za Radio Beograd 1 rekao da je pokrenuo proceduru da ustanovi da li među žrtvama ima državljana Srbije i naveo da „izgleda da takvih osoba nema“.

Policija je navela da su se napadi dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika, prisutnih na molitvi petkom.

Kako je za N1 rekao ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, jedan od napadača je preko interneta uživo emitovao napad. Hajrić kaže da se na tom snimku može čuti srpska nacionalistička pesma.

Premijer Australije Skot Morison potvrdio je vest o privođenju Australijanca, čije ime nije saopšteno, i dodao da je napad na Novom Zelandu „delo jednog ekstremno desničarskog teroriste“. Mediji spekulišu da je reč o Brentonu Tarantu.

Agencija AP prenela je da je Australijanac star 28 godina preuzeo odgovornost, navodeći da je otišao namerno na Novi Zeland da bi planirao i sproveo napad.

CNN javlja da je na njegovom nalogu na društvenim mrežama pronađen link koji vodi ka „manifestu“ od 87 strana, koji je pun  anitimigrantskih i antimuslimanskih ideja, a u kom se nalazi i objašnjenje kako planirati napad.

Pozivajući se na izjave očevidaca, lokalni mediji su preneli da su neki od napadača nosili odeću koja podseća na vojnu uniformu.

Na lice mesta je upućena i vojska koja je deaktivirala jednu od dve eksplozivne naprave pronađene u jednom vozilu privedenih, u blizini džamija. U toku je deaktivacija druge.

Policijski zvaničnik Majk Buš je pojasnio da su dve improvizovane eksplozivne naprave nađene u jednom od automobila napadača, a ne kako je ranije saopšteno u više vozila, prenosi CNN.

Policija je navela i da je napadač već bio optužen za ubistvo.

U snimku ispod vidi se momenat hapšenja:

https://twitter.com/i/status/1106432058631426048

Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern je osudila napad i dodala da je to nasilni čin bez presadana. Kako je navela, radi se o dobro pripremljenom terorističkom napadu. Nivo pretnje po nacionalnu bezbednost podignut je sa niskog na visoki, dodala je. Ardern je navela da niko od četiri uhapšene osobe nije bio na listi za praćenje zbog mogućeg terorizma.

Mediji prenose da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je pesmu „Od Bihaća do Petrova Sela“, u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća generalnoj guvernerki Novog Zelanda Petsi Ridi i naveo da ta tragedija šalje snažnu poruku svetu „da moramo da budemo jedinstveni pred izazovima i okrutnošću terorizma“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan žestoko je osudio napad ocenjujući da je to „novi primer rastuće islamofobije“.

Izvor: N1

CATEGORIES
Share This