MNRO: Lokalna samouprava mora imati više razumevanja za ovu decu (Video)

MNRO: Lokalna samouprava mora imati više razumevanja za ovu decu (Video)

Lokalna samouprava Novog Pazara trebalo bi da ima više sluha za naše udruženje, istakla je za A1 direktorica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razviojenim osobama Lejla Delić. Ona dodaje da im je zbog finansijskih razloga otežan rad.

Udruženjeza pomoć mentalno nedovoljno razviojenim osobama danas kao i svake godine tradicionalno obeležava osmomartovski praznik.

“ Naši korisnici pripremaju tačke za svoje mame i gde pokazuju kao i svakog dana ali tog dana se mi potrudimo da pokazu svoju ljubav prema svojim mamama i gde pokazu sta oni vredno ovde uče i rade. Mi smo zapravo udruženje koje pruža licenciranu uslugu dnevni boravak s decom mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, znači kod nas imamo svih uzrasta, kao što rekoh i decu i mlade i odrasle koji su svrstani u uzrasnim grupama. Imamo nekih 8 grupa, što znači da dnevno brojimo 70 korisnika svih uzrasta. Da li je teško sa njima raditi? Nije, zapravo što su to osobe pune ljubavi, pune nežnosti, pre svega su iskrene i ovaj posao pre svega moraš da voliš, pa tek onda da ga doživiš kao posao,“ izdvojila je Lejla Delić.

„Ovo je još jedan vrlo specijalan dan za nas roditrlje, a posebno mame, ali i za divne ljude koji ovde rade, jer oni svakog dana pružaju ovu količinu pažnje i ljubavi nama i našoj deci, ali ovaj dan je, eto, da kažemo malo zvaničan, uvek je obeležen nekom čestitkicom ili nečim. Program je bio fenomenalan i uvek pričamo da koliko god znamo šta nas čeka, da će da bude suza, rado dolazimo jer smo negde zahvalni što imamo vas koji izvlače ono najbolje iz naše dece, a samim tim i iz nas samih, “ istakla je jedna od majki sa ovog događaja.

Direktorica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razviojenim osobama Lejla Delić kaže za A1 da se oni finansiraju projektno.

„Na veliku žalost i da ova usluga koja se pruža 8 sati svakog dana u nedelji, imamo još jednu uslugu koju pružamo vikendom, a to je predah porodici. Ono što ovde otežava znatno rasd radnicima jeste upravo taj budžet gde mi zapravo se projektno finansiramo i gde se vrlo malo sredstava odvaja za našu uslugu, gde ovde naši radnici rade za, mogu reći, za minimalac i ispod minimalca, a posao je vrlo obiman, težak, pre svega jeste human, ali trba biti motivisan da radi se ovakav posao i to znatno otežava stručne i kompetentne za ovaj rad. Zahvalčjujući ljudima dobre volje, donacijama i Novi Pazar je poznat po humnanom narodu, mi nekako izgaramo i uspevamo iz godine u godinu da izdržimo ovde i da nekako zadržimo kvalitetne ljude da rade ovde, ali upravo sad je situacija ta da mi lobiramo za veća sredstva od naše lokalne samouprave i nadamo se da će imati u vidu nas da će kao i svake godine naša priča, šta nama ovde treba, pozivam sve ljude da dođu i da vide šta mi ovde zapravo radimo, koliko radimo, koliko se zalažemo, a da lokalna samouprava treba da ima malo više sluha za nas i da malo više odvoji ta finansijska sredstva za nas,“ rekla je Lejla Delić.

 

Emir Ličina/Nerma Gegić

CATEGORIES
Share This