Lekari: Nema ujeda zmija u Novom Pazaru, ali oprez, devojčica izgubila šaku zbog ujeda šarke ranijih godina (VIDEO)

Lekari: Nema ujeda zmija u Novom Pazaru, ali oprez, devojčica izgubila šaku zbog ujeda šarke ranijih godina (VIDEO)

U Novom Pazaru protekle dve godine nije imalo pacijente koji su bili žrtve ujeda zmija, što ne znači da građani ne trebaju da budu oprezni, jer smo proteklih godina imali slučaj da je devojčica ostala bez šake zbog ujeda šarke, kaže načelnica Infektivnog odeljenja, Opšte bolnice u Novom Pazaru, Binela Mavrić.

Ona dodaje da ujedi zmija mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući bolove, otoke i sekundarne infekcije.

“Ozleđeni deo vrlo brzo otiče, crveni, javljaju se krvarenja. Što se tiče same šarke za nekih osam do 10 dana dođe do oporavka međutim težina kliničke slike zavisi od zdravstevnih stanja, starosti žrtve, ukoliko je u pitanju dete ono je ugroženije je jer mu je i srazmerna ubrizga veća količina otrova. Zatim zavisi od vrste i od veličine zmije dakle ukoliko su u pitanju te zmije otrovnice jer imamo i one male vodene zmije koje nisu otrovne, onda zavisi od broja ugriza, ukoliko je veći broj ugriza”, kaže načelnica infektivnog odeljenja u Novom Pazaru, Binela Mavrić.

U prvom ugrizu, kako kaže Mavrić, se ubrizga najveća količina otrova,  zavisno od lokalizacije ujeda, a najopasniji ujedi su na glavi u trupu ili direktno ukoliko se ugrizom zahvati krvni sud ili dođe do direktne distribucija otrova.

Načelnica Mavrić takođe naglašava da cirkulacija otrova dakle kroz naš cirkulatorni sistem zavisi od godišnjeg doba i da je otrov najjači posle zimskog sna zmije, kao i da su u usnoj duplji same zmije prisutne anaerobne bakterije koje doprinose nastanku sekundarne infekcije.

“Ja do sada evo u ovoj mojoj skromna infektološkoj karijeri zaista nisam imala ni jedan zmijski ujed u našem gradu više mi dolaze ljudi iz okoline Raške.

Ispričaću vam jedan slučaj devojčice je bila iz sela, negde okolina Tutina, ta je devojčica izgubila šaku a zaista iz Pazara nisam imala tsj slučaj. Imala sam iz samog grada Raške ali su bili neki površni ugrizi, bile su otrovnice gde je klinička slika ostale samo na nivou lokalne reakcije. Te vodene zmije koje nisu otrovne mogu da daju lokalnu ozbiljnu lokalnu alergijsku reakciju i uvek se treba javiti lekaru dakle najbližoj zdravstvenoj ustanovi.”, rekla je načelnica infektivnog odeljenja, Binela Mavrić.

Ukoliko dođe da ujede zmija najbitnije je da se povređena osoba smiri da se povređeni ekstremitet imobilise odakle da se ne pokreće jer svako pokretanje tela dovodi do distribucije otrova kroz organizam, kao i da se ne stavljaju hladne obloge na povređenom delu tela jer to doprinosi dodatnoj nekroza tkiva, da se ne isisava otrov i da se pacijent odmah uputi u najbližu zdravstvenu ustanovu gde će mu biti ukazana pomoć.

“Ozleđeni pacijent mora biti najmanje 12h pod nadzorom lekara dok se ne urade dodatne pretrage i ne vidi se kakva je vrsta, koja je zmija, da li je to zmija otrovnica da li je uopšte bio zmijski ujed dodala je Mavrić.

Vidite ukoliko nedostaju tragovi ujeda i ukoliko mi pacijent kaže da on uopšte nije video zmiju to govori protiv zmijskog ujeda posebno ako nakon 20 minuta od ujeda nedostaje lokalna reakcija otok, crvenila kao što sam rekla i prisustvo tragova ujeda”, dodaje Binela Mavrić.

Ona je posavetovala sve građane Pazara i okoline da tokom boravka u prirodi nose dublju obuću, dakle dublje cipele, čizme, duge pantalone kao i da ne koriste parfeme, jake mirise jer sve to privlači kako gmizavce tako zmija i druge vrste insekata.

Načelnica Mavrić je za A1 podelila i jedno svoje iskustvo ujeda zmije iz prakse devojčice koji se dogodio pre nekoliko godina.

“Imala sam pre nekoliko godina jednu devojčicu koja je bila mislim da je iz okolina Tutina, ona je dovezena sanitetskim vozilom u jako teško stanju dakle povraćala je, imala proliv, pritisak je padao, ugriz je bio mislim da je u predelu kažiprsta ruka je već bila onako podlivena poprilično, modra, išla je to u daljem toku bolesti do lakta. Mi smo zbrinuli devojčicu ona više nije bila životno ugrožena ali je tu u daljem toku morao da se uključi hirurg, najpre je rađena fasciotomija, nakon toga uklanjanje nekrotično tkivo, nažalost sa devojčice je izgubila šaku”.

Ove smernice i iskustva načelnice Infektivnog odeljenja u Novom Pazaru, Binele Mavrić, mogu poslužiti kao saveti za pravilno postupanja i prevencije u slučaju zmijskog ujeda.

CATEGORIES
Share This