Ivanović: U Novom Pazaru ima mnogo nelegalnog oružja(VIDEO)

Ivanović: U Novom Pazaru ima mnogo nelegalnog oružja(VIDEO)

Sigurno da u  Novom Pazaru imamo tamnu brojku, da ni ne znamo koliki je broj prigodnih i eksplozivnih naprava, rekao je za A1 profesor krivičnog prava Aleksandar Ivanović. On dodaje da su uzroci velikog broja oružja u Novom Pazaru, ratna dešavanja.

Ivanović  navodi da je posedovanje oružja na Zapadnom Balkanu već odavno tradicija.

„Pa očigledno je da tu postoji velika količina oružja, pre svega to je  ukorenjeno i u tradciji naroda koji živi na prostoru Zapadnog Balkana, da budu naoruzani. Na kraju ta pogranična područja uvek daju mogućnost za ilegalno krijumčarenje oružja, municije. Bili smo u blizini ratnih dešavanja tokom 90tih i 99te, kada je bio rat na Kosovu, tako da sigurno da je veliki broj oružja došao iz tog pravca i zadržao se na ovom području. Dobar deo ljudi je nasledio oružje od predaka, jednostavno ne znaju šta će sa tim, opet u strahu da ne budu krivično gonjeni, čuvaju to negde. Tako da ovo je idealna prilika da se takvog oružja otarase. Iskreno, ne znam tačno koliki je podatak. Ali sigurno da imamo neku tamnu brojku da se ni ne zna koliko nekih i prigodnih oružja i eksplozivnih naprava postoje, sigurno da se radi o nekoj velikoj količini. Mislim da bi bilo neozbiljno da spekulišem o tom broju.“ rekao je Ivanović.

On dodaje da je veoma bitno da građani iskoriste ovih mesec dana i nelegalno oružje predaju policiji.

„Bitno je iz više razloga smanjenem broja oružja pogtovo onog ilegalnog, smanjuje se rizik od nekih neželjenih stvari. Kao sto su upravo ove tragedije koje su se desile, ali pored toga dešavalo se i ranije u nekim sukobima između ljudi. Pogotvo unutar porodice da usled napetosti i naboja emocija dodje do upotrebe oružja. Takođe smanjujemo rizik od samoubistava i na kraju smanjujemo rizik od
samopovredjivanja neadekvatnim čuvanjem, rukovanjem oružjem ili ekspolzivnim napravama.“ naveo je Ivanović.

MUP je pozvao građane da od danas do 8. juna predaju nelegalno oružje, municiju i eksplozivne naprave, bilo lično ili pozivom policiji da po neregistrovano oružje dođe.  Dodaju da svakoga dana od 7 do 19 časova građani mogu predati neregistrovano oružje, bilo da je reč o oružju koje po zakonu ne može biti u posedu građana (automatske puške i minsko-eksplozivna sredstva), kao i kratko i dugačko poluatomatsko vatreno oružje. Ova odluka doneta je nakon tragičnih dešavanja u Beogradu i Mladenovcu. 

 

Nikolina Ristović/Emir Ličina

CATEGORIES
Share This