U Novom Pazaru dozvoljena pratnja porodiljama na porođaju

U Novom Pazaru dozvoljena pratnja porodiljama na porođaju

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru, prema  odgovoru Ministarstva zdravlja, dozvoljena je pratnja porodiljama tokom porođaja. Ova vest izazvala je zadovoljstvo među trudnicama, a Veljko Raković iz pokreta Kreni-Promeni ističe da će bliska osoba porodilji moći da prisustvuje na porođaju potpuno besplatno.

Pokret Kreni-Promeni je pre petnaest dana podneo zahtev Opštoj bolnici u Novom Pazaru za besplatnu pratnju porodiljama tokom porođaja. Međutim, i pored dostavljenog zahteva, bolnica nije blagovremeno odgovorila. Ipak, Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je u ovoj bolnici dozvoljeno prisustvo bliskih osoba tokom porođaja, što je ohrabrujuća vest za buduće porodilje.

„Bolnica nije odgovorila na naš zahtev, ali od Ministarstva smo dobili potvrdu da je prisustvo pratnje dozvoljeno“, rekao je Veljko Raković naglašavajući važnost podrške za trudnice tokom porođaja.

Veljko Raković je istakao da je potvrda stigla nedelju dana nakon podnošenja zahteva bolnici, te je naglasio da su sva obaveštenja Ministarstva zdravlja zasnovana na odgovorima bolnica. Ova informacija posebno je važna za trudnice koje do sada nisu bile upoznate s ovom opcijom.

„Sve su bolnice u Srbiji dobile dopis iz Ministarstva da li posotije ti uslovi ili se stvaraju tek ti uslovi za tu uslugu. Opšte bolnice su odgovarale ne te zahteve a odgovori ministarstva se baziraju na odgovore bolnice, tako da ovaj odgovor Ministarstva je u suštini odgovor bolnice“, dodaje Raković.

Ova vest posebno je iznenadila sve trudnice i buduće porodilje:

„Ovo je moj treći porođaj, na prvom porođaju moj muž je pitao da li može da prisustvuje porođaju i odgovor je bio negativan tako da nisam znala za ovu opciju, kao što je rekao Veljko mi se ne ćemo baviti time zašto nismo obavešteni o tome nama je nitno da to sada postoji da možemo da koristimo tu opciju i želimo da je iskoristimo.

„Imali smo predavanje u školi za trudnice upravo vezan za prisustvo muževa na porođaj, to je obezbedila sve naša babica Azra Kijevčanin, koja je rezgovarala sa načelnikom Avdulom Škrijeljem on je rekao da ćemo morati da podnese kao jedan zahtev i u tom zahtevu treba da se navede osoba koja želi da prisustvuje porođaju i da se uz taj zahtev donesu sterilni nalazi briseva nosa i grla. Svaka trudnica se treba raspitati oko ovoga, a ja ću uskoro ići sa prijateljicama da podnesem ovaj zahtev i obavestiću javnost o tome“, rekla je trudnica i buduća porodilja koja je pružila podršku ovom zahtevu, Nejra Mujović Župljanin.

Buduće porodilje ne kriju radost zbog ove nove mogućnosti, ističući da će ima pratnja na porođaju biti od velikog značaja i uliti dodatnu sigurnost.

„Osećanja su mi pomešana. Pre svega srećna sam jer mene očekuje šesti porodjaj i to će za mene biti jedna velika podrška, da moj muž prisustvuje porođaju, jer to oboje želimo, izjavila je za naš portal još jedna trudnica, Amina Šehović Kamberović.

Buduće porodilje sada imaju priliku da se informišu o proceduri i podnesu zahtev za prisustvo pratnje tokom porođaja. Ovo je značajan korak u poboljšanju iskustva porođaja, pružajući podršku i dodatnu sigurnost trudnicama u najvažnijem trenutku njihovog života.

CATEGORIES
Share This