U Novom Pazaru broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen

U Novom Pazaru broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen

Novi Pazar je godinama po stopi nezaposlenosti u vrhu republičke lestvice.Prema podacima nadležnih institucija, stopa nezaposlenosti je iznad 50 odsto radno sposobnog stanovništva.Tome je doprinela većina neuspelih privatizacija, među kojima su nekadašnji privredni giganti u tekstilnoj i obućarskoj proizvodnji, i izostanak direktnih investicija.

Od demokratskih promena 2000. godine, ovaj grad nije dobio nijednu direktnu investiciju. Osim zapošljavanja u lokalnoj administraciji, drugih većih zapošljavanja nema.

Broj proizvođača tekstila i obuće, odavno je, više nego prepolovljen. Bez obzira na to, njima nedostaje kvalifikovana radna snaga. Posebno je to izraženo kod proizvođača džinsa, kojima nedostaje hiljadu radnika.

Lokalna samouprava, u saradnji sa Filijalom Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ), nastoji da kroz mnogobrojne programe subvencionisanja aktivnih mera zapošljavanja, pospeši zapošljavanje u ovom gradu.

Iz gradskog budžeta, svake godine, izdvajaju se znatna sredstva za aktivne mere zapošljavanja, u kojima prednost imaju programi samozapošljavanja i teže zapošljivih grupa.

Ove godine, iz gradskog budžeta, za Lokalni akcioni plan zapošljavanja izdvojeno je 15 miliona dinara. Za samozapošljavanje i teže zapošljivih grupa (mladi do 30 godina starosti, lica sa invaliditetom, Romi, stariji od 50 godina), planirano je šest miliona i devet miliona dinara je pomoć privrednicima kod poslovnih banaka i Fonda za razvoj.

Preuzimanjem kamata kod poslovnih banaka, lokalna samouprava pomaže lokalnim privrednicima da stvore uslove za prijem novih radnika.

Prema poslednjim podacima novopazarske Filijale NSZ, u ovom gradu, posao traži oko 23 hiljade ljudi, a zaposleno je oko 25 hiljada.

Zbog ekspanzije izgradnje stambeno-poslovnih objekata, sada, su najtraženiji građevinski radnici svih profila. Nedostaju i profesionalni vozači, telefonski operateri, kuvari, konobari i pomoćni radnici u ugostiteljskim objektima.

Kada su u pitanju fakultetski obrazovani kadrovi, potražnja je za programerima, inženjerima informacionih tehnologija i mašinstva sa licencama, zatim lekari specijalisti i farmaceuti, stručnjaci za računovodsrvo, profesori stranih jezika, posebno nemačkog, profesori muzičkog, istorije, tehnike i tehnologije.

U naporima da se poveća broj zaposlenih, lokalna samouprava ne računa samo na sopstvena, već i na sredstva nadležnih ministarstava i inostranih institucija.

Nedavno je saopšteno, da je Novi Pazar dobio 55.000 evra za inovativna rešenja u zapošljavanju.

Reč je o bespovratnim sredstvima, koja su dodelili Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka agencija za saradnju (GIZ).

Novi Pazar se našao među osam lokalnih samouprava, u Srbiji, kojima su dodeljena ta bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od 400.000 evra.

Ova sredstva su, inače, dodeljena u okviru projekta „Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanje“.

Izvor:Danas.rs

CATEGORIES
Share This