Tramp traži reformu imigracionog sistema posle napada bombom!

Tramp traži reformu imigracionog sistema posle napada bombom!

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je sinoć, nekoliko sati posle napada u njujorškom metrou u kojem su tri osobe povređene, na reformu sistema imigracije u SAD, jer sadašnji omogućava „mnogim opasnim ljudima“ da uđu u zemlju.

Ističući da je uhapšena osoba osumnjičena za napad ušla u SAD kroz sistem takozvane „lančane migracije“, Tramp je rekao da ta osoba nije „zadovoljavala propise“ za zaštitu nacionalne bezbednosti SAD.

Lančana migracija, termin koji koriste oni koji se protive migraciji, označava osobe koje su legalno ušle u SAD preko rođaka koji već žive u toj zemlji.

„Pokušaj napada u Njujorku podrvđuje da Kongres mora hitno da usvoji zakonske reforme za zaštitu Amerikanaca“, rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, Kongres bi trebalo da ukine „lančanu migraciju“ navodeći da bi odgovorni za teroritistčke napade trebalo da dobiju oštrije kazne, čak i smrtnu u nekim slučajevima.

Njujorška policija saopštila je da je mladić od 27 godina koji je u ponedeljak aktivirao improvizovanu bombu u njujorškom metrou, u SAD došao pre sedam godina iz Bangladeša, sa vizom za ljude čiji su rođaci građani SAD ili stalno naseljeni u toj zemlji.

Navedeno je da je Ahajed Ulah živeo u Bruklinu. Prema zvaničnicima, on je policiji rekao da ga je na napad inspirisala Islamska država, ali da nema kontakte s tom grupom.

Izvor: N1/Beta/AFP

foto: search.creativecommons.org

CATEGORIES
Share This