Tramp ima poverenja u Pjongjanga

Tramp ima poverenja u Pjongjanga

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da najskorija lansiranja severnokorejskih projektila nisu ni na koji način uticala na „poverenje“ u Pjongjang.

„Ne smatram to raskidanjem poverenja. U nekom trenutku može doći do toga, ali u ovom trenutku ne“, rekao je Tramp u jučerašnjem intervjuu za Politiko.

On je naveo da se radilo o „projektilima veoma kratkog dometa, nečem prilično standardnom“.

Severna Koreja je u četvrtak lansirala dve rakete, nakon što su slične probe izvedene pre nedelju dana.

To su bila prva lansiranja posle godinu i po dana, tokom kojih je Korejsko poluostrvo postalo lokacija detanta obeleženog pregovorima o nuklearnom i raketnom programu Severne Koreje.

Tramp je naveo da i dalje veruje severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

Tramp pokrenuo proceduru za povećanje carina na uvoz iz Kine

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je trgovinskom predstavniku Robertu Lajthajzeru da pokrene proceduru za povećanje carina na gotovo svu uvoznu robu iz Kine, navedneo je u saopštenju Lajthajzerove kancelarije.

„Predsednik nam je naredio da započnemo proces podizanja carina na gotovo sav ostali uvoz iz Kine, što je oko 300 milijardi dolara“, naveo je Lajthajzer.

Procedura bi trebalo da bude pokrenuta u ponedeljak.

Američka vlada je u martu 2018. uvela dodatne carine na kineski čelik i aluminijum. Zatim su uvedene carine od 25 odsto na 50 milijardi dolara uvoza iz Kine da bi najzad na 200 milijardi dolara kineske robe bile uvedene carine od 10 odsto.

Te carine od 10 odsto su juče porasle na 25 odsto.

Saopštenje trgovinskog predstavnika dolazi posle dvodnevnih razgovora u Vašingtonu s kineskim zvaničnicima na čelu s vicepremijerom Liu Heom.

Tramp je po završetku razgovora na Tviteru naveo da su oni bili „iskreni“ i „produktivni“.

autor: SAizvor/Beta/Novi Magazin

foto search.creativecommons.org

CATEGORIES
Share This