Pojačana kontrola saobraćaja tokom vikenda

Pojačana kontrola saobraćaja tokom vikenda

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će saobraćajna policija tokom vikenda sprovesti akciju pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, a prvenstveno će biti usmerena na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, ali i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka.

Kako se navodi u saopštenju, MUP apeluje na vozače da u periodu godine kada su obdanice znatno kraće, a česta je pojava magle i smanjene vidljivosti, upravljaju vozilima sa naročitom opreznošću, pogotovo na putevima u blizini naseljenih mesta.

 „Pešaci imaju obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti zbog vremenskih uslova, budu osvetljeni ili označeni fluorescentnim materijalom“, navodi se u saopštenju.

Zbog mogućnosti pojave leda i poledice na kolovozu, vozači su u obavezi da vozila u takvim uslovima stanja puta budu opremljeni pneumaticima za zimsku upotrebu, navodi MUP.

Dodaje se, da se u Republici Srbiji tokom prethodnih dana dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su dva pešaka smrtno stradala, a više njih zadobilo telesne povrede.

Od početka novembra meseca, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo već 12 pešaka, od čega devet njih u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This