Test Honor 10: Šta da očekujete od novog modela?

Test Honor 10: Šta da očekujete od novog modela?

Pred nama je top model Huaweijevog brenda za ovu godinu, Honor 10 stiže sa namerom da se umeša u trku na vrhu, ne samo samo sa konkurentima već i sa rukom koja ga je stvorila.

Nedugo po objavljivanju top modela za ovu godinu matičnog proizvođača, Honor je pokazao šta ima kada je vrh ponude za 2018. u pitanju. U maju stigao je Honor 10, telefon koji cenom i karakteristikama pokušava da spoji spravu „flagship“ nivoa poznatog proizvođača sa cenom iz nižeg ranga, a pre nešto više od nedelju dana postao je dostupan i u Srbiji.

Sve Honorove boje

Honor nastavlja da bude deo tržišta koje se drži dobro oprobane tehnike kada su materijali i izrada u pitanju. Honor 10 uređaje je sastavljen u kombinaciji stakla i metala, prednja i zadnja staklena površina spojene su metalnim ramom na čijem su desnom boku smešteni svi dugmići koje imate na raspolaganju (kontrola zvuka i dugme za uključivanje/isključivanje). Grupisanje se nastavlja na donjoj ivici telefona gde se nalaze zvučnik, USB-C priključak i priključak za slušalice (da, Honor 10 ima 3,5mm ulaz).

Leva ivica je „prazna“, dok se na vrhu nalazi infracrveni port, pa ako volite da uređajima koji imaju daljinski upravljate telefonom, Honor 10 je sprava koja će u vašoj tabeli dobiti plus za ovo. Model koji smo imali na testu otkriva jednu od tehnologija koje Honor želi da istakne, pa plavičasti ram sa prednje strane spaja crnu površinu ekrana, a sa druge pozadinsko staklo koje karakteriše, kao su nam iz kompanije rekli „Honor 10 CMF dizajn, 3D staklena pozadina sa impresivnom nano-optičkom površinom koja se sastoji od 15 slojeva svetlucave boje“.

U suštini radi se o zaista zanimljivo obojenom i izrađenom staklu koje subjektivno izgleda kao stalni preliv između tirkzno-plave i ljubičaste boje, sjajan sa blagim osećajem dubine što je valjda trebalo da bude ovo „3D“. Drugim rečima, ako volite kolorit kada su telefoni u pitanju, Honor 10 nudi zanimljivu opciju, pa kako je lepota u oku posmatrača ostavljamo vam da probate i procenite da li je Honor uspeo u nameri da vam se dopadne. Ako volite neutralnije, alternativa „Aurora dizajnu“ u plavom i zelenom tonu, kako Honor naziva pomenutu kombinaciju su plavičasto sivi i crni sjajni modeli.

Kvalitet izrade i vizuelne novine koje Honor predstavlja 10-ku čine kvalitetnim i potencijalno vizuelno zanimljivim uređajem na nivou svih drugih flagship uređaja za ovu godinu. Da li će vam se dopasti ostaje na vama, no preporuka za probanje u ovom smislu svakako stoji. Probanje je naročito bitno i zbog onoga što će vas dočekati kada Honor 10 okrenete na prednju stranu.

Otisak prsta i prednje kamere

Honor 10 novi je pripadnik „isečak“ (notch) tabora na Android tržištu. Zarez na vrhu ekrana sličan je onom na Huaweiju P20 i bitno uži nego isečak koji je praktično započeo ovaj trend (na iPhoneu 10). Honorov Android oko njega prikazuje sve ono što ste navikli da na Androidu i bude na vrhu ekrana, a EMUI, koji uz Huaweijeve uređaje pogoni i Honore, omogućava softversko skrivanje isečka. Iako na prvi pogled možda ne izgleda tako, skrivanje isečka može biti zanimljiva opcija jer vraća simetriju na uređaj koji na dnu ima nešto kućišta, čuvajući praktičnost i bolje iskorišćenje ekrana kombinacijom slušalice, prednje kamere i vrha interfejsa.

To kućište na dnu skriva „ulstrasonični“ čitač otiska prsta koji svoju funkciju obavlja kako se i od tako nečega u 2018. godini očekuje. Doduše, stvari su ovde nešto drugačije, ultrasoničnost znači da se sam čitač nalazi ispod stakla, površina je glatka i skoro potpuno ravna na mestu gde se čitač nalazi.

Kamera na vrhu i čitač otiska na dnu deo su Honorove biometrijske ponude, pa se uređaj može otključavati otiskom prsta ili licem. Čitač otiska prsta može biti i hardversko dugme koje menja Androidove softverske dugmiće, za šta je potreban period navikavanja (pokretni su objašnjeni u podešavanjima uređaja).

Potpunu sliku prednjeg dela Honora 10 čini 5,84-inčni IPS ekran. U pitanju je produžena „puna“ HD rezoucija, što je i više nego dovoljno tačaka po inču da sve izgleda oštro i precizno, a iako su OLED ekrani zvezde ove ere pametnih telefona, LCD i dalje ima šta da pokaže. Slika na Honoru 10 živa je i svetla, većini potencijalnih kupaca verovatno i više nego optimalna kada je kvalitet u pitanju.

EMUI

Android na desetki je u momentu objave ovog teksta 7.0 (EMUI 5.1), osveženje sa ukusom Orea trebalo bi da stigne uskoro (na nekim tržištima je veš stiglo). EMUI je modifikacija (takozvani „skin“) koji Android čini nešto jednostavnijim na površini, ali kompleksnijim unutra. Utisak je da pregršt opcija, menija i podešavanja možda nikada ni nećete želeti da nađete, ali je isto tako utisak da je Huawei radio na tome da EMUI bude nikada „lakši“ i jednostavniji za korišćenje. Ako nemate problem sa modifikacijama Androida generalno, verovatno će i Honor 10 biti sasvim pristojno iskustvo za vas.

Kamere

Na prednjoj strani u pomenutom isečku spakovana je kamera od čak 24 megapiksela kadra da snima selfije i portret modu, uključujući i različita „osvetljenja“. Interfejs kamere nije izuzetak u odnosu na EMUI, pregršt opcija poziva vas da ih probate, a sve to sumirano u kratkom zaključku svelo bi se na selfije koji će biti sasvim dobri kada je svetlo dobro, sa softverskim „bokeh“ efektom.

Sa druge strane su dva sočiva, jedno od 16 megapiksela u boji i drugo od 24, ali „crno-belo“. Oba sočiva imaju f/1.8 otvor blende, što je daje dovoljno svetla čak i za slabije osvetljene situacije, u kojima ćete najčešće videti i efekte softverske, ali i odsustvo optičke stabilizacije. To je ujedno i najveća manjkavost ove kamere, optika je ipak optika, no Honor takvim (ali i drugim) situacijama pokušava da doskoči softverom, i to inteligentnim. Valja napomenuti da će EIS (softverska stabilizacija pomoću žiroskopa) doći sa Androidom 8.1 koji bi za Honor 10 trebalo da stigne svakog momenta.

Honorova kamera ima „AI“ mod, koji u realnom vremenu procesira ono što kamera vidi, prepoznaje scene (Honor kaže da ih zna ukupno 500, u 22 kategorije) i podešava parametre fotografija u skladu sa njima. Razultati koje AI daje ponekad su bolji od slike bez njega, ali ima i situacija u kojima je bolje slikati na „stari dobri“ način.

Kao i u slučaju prednje kamere, sve ovo je stavljeno korisniku na raspolaganje, malo „igranja“ i eksperimentisanja može dati zanimljive rezulatate. Ako baš znate šta radite tu je i „PRO“ mod skriven u meniju „još“, gde se nalazi i HDR, ako vam zatreba. Video snimanje u 60 frejmova po sekundi dostupno je 1080p rezolucijama, 4k za sada ostaje na 30.

Sve zajedno, Honorove kamere daju dobre rezultate u većini slučajeva, što znači prisustvo svetla i mirnu ruku. U tim situacijama Honorove fotografije možete lako „pomešati“ za slikama sa skupljih uređaja.

Hardver i softver zajedno

Od dodatnih hardverskih mogućnosti valja istaći brzo punjenje koje telefon napuni do pola baterije za oko pola sata. Sama baterija od 3400 mAh Honor 10 bez problema drži budnim tokom celog dana, a ponekad uspe da „izgura“ i dva. Uz veliki ekran, ova baterija napaja čip najnovije generacije kada je Huawei u pitanju, Honor 10 pogodni Kirin 970 (Mali-G72 MP12 GPU) sa 4 ili 6 GB RAM-a, u zavisnosti od modela. Prostora za podatke je 64 ili 128GB, bez prostora da proširenje, a uprkos staklu na zadnjoj strani, bežičnog punjenja nema, kao ni otpornosti na vodu. U Honor 10 možete smestiti dve SIM kartice.

Čip poslednje generacije i Huaweijev napor da dodatno uči i optimizuje sistem na osnovu vremena koje smo proveli sa Honorm 10 mogao bi se smatrati uspelim. Honor 10 funkcioniše optimalno brzo u svakoj situaciji koju smo probali tokom trajanja testa.

Kupovina

Za „keš kupce“, Honor 10 košta oko 65 hiljada dinara, za model od 4GB memorije i 64GB prostora. To je oko 15 hiljada manje od Huaweija P20, a 25 hiljada manje od Samsung Galaxyja S9. Za ovaj novac ili ovoliko manje od drugih dobija se tehnologija jednog od najvećih proizvođača telefona, kako u softverskom, tako i u hardverskom smislu, odlično izrađen uređaj sa odličnom autonomijom i dobrom kamerom koja bi u nekim situacijama i mogla probati parirati skupljim imenima. Najkonkretnije moguće, Honor 10 brz je i kvalitetan telefon koliko i Huawei P20, minus Leica.

Ako je Honor napravio prave kompromise na pravim mestima za vas, 10-ka je više nego ozbljan kandidat za budžet kome pripada, naročito na domaćem tržištu na kom zvanično nema brendova koji ovaj segment generalno čine još zanimljivijim (OnePlus na primer). Šta više, Honor 10 jedan je od onih koji teraju na dodatno razmišljanje pri promisli na kupovinu modela iz najskupljeg ranga.

CATEGORIES
Share This