Taraniš: Poboljšati položaj mladih u Novom Pazaru (video)

Taraniš: Poboljšati položaj mladih u Novom Pazaru (video)

Koordinator Akademske inicijative “Forum 10” Teo Taraniš kazao je da se treba pristupiti rešavanju problema položaja mladih u Novom Pazaru, a i onih koji dolaze iz ranjivih i osetljivih grupa.

Predstavnici Akademske inicijative “Forum 10” su na okruglom stolu „Strateški pristup omladinskoj politici u Novom Pazaru, na temu „Položaj mladih u ovom gradu“ predstavili dokument predloga prioriteta za unapređenje politike prema mladima u ovom gradu.

„Činjenica je da grad Novi Pazar, koji je prepoznat kao grad mladih, već 10 godina nema lokalni akcioni plan, a ni strategiju koja bi se bavila mladima. Takođe, važno nam je da lokalni Savet za mladi, koji je formiran u koji su uključeni mladi koji dolaze iz organizacija civilnog društva, realno fukncioniše, a ono što mi imamo kao informaciju, jeste, da se taj Savet još uvek nije sastavio, a već više od godinu dana je formiran i na tome se treba raditi“, kazao je Taraniš.

Kako su istakli,  potrebno je povećati budžetska sredstva koja se izdvajaju za mlade.

„Lokalna samouprava treba da demonstrira tu posvećenost mladima na taj način što će podržavati projekte i programe i tako dati podršku mladima, ne samo kroz pojedinačne i male projekte, već kroz unapređenje obrazovanja, zapošljavanja i informisanja, a takođe i unaprediti položaj mladih koji dolaze iz ranjivih i osetljivih grupa“, istakao je koordinator Akademske inicijative “Forum 10”.

Pomoćnik gradonačelnika Tarik Rupić naglasio je da grad Novi Pazar ulaže sve napore, kako bi mladi u ovom gradu imali sto bolji položaj, a kao dokaz je i izgradnja „Smart Sity“ centra, gde ce mladi ljudi imati priliku da se edukuju a ujedno i dobiiju posao.

„Gradska uprava radi onoliko koliko je u njenoj moći, ali postoje stvari koje Gradska uprava ne može sama da reši i to su stvari koje se tiču boljeg ambijenta za lakše pronalaženje posla i lakšu finansijsku stabilno i to su stvari koje se rešavaju na državnom nivou. Grad Novi Pazar se godinama trudi da mladima pruži šansu na različite načine, kao što je izgradnja „Smart City“ centra, gde će mladi dobiti priliku da se edukuju iz novih IT tehnologija i tako pomognu mladim ljudima da lakšee nađu posao“, kazao je Rupić.

Okrugli sto je deo projekta „Ka strateškom pristupu omladinskoj politici u Novom Pazaru“ koji ova nevladina organizacija realizuje uz podršku Grada Novog Pazara.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This