Sve veći broj obolelih od respiratornih infekcija i virusa

Sve veći broj obolelih od respiratornih infekcija i virusa

Epidemija gripa zvanično nije proglašena, ali broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i simptomima sličnim gripu iz dana u dan se uvećava. Iz novopazarskog Doma zdravlja poručuju svima koji žele da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, da vakcina ima i da se, pod uslovom da su zdravi, mogu vakcinisati i ovih dana.

Respiratorne invekcije i simptomi slični gripu su glavni razlog što se iz dana u dan sve više pacijenata javlja svojim izabranim lekarima. Broj pregleda kod načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva novopazarskog Doma zdravlja, doktorke Nataše Mijailović, udvostručen je ovih dana.

”Potvrdu da je virus gripa u Pazaru prisutan mi nemamo, ali postoje respiratorne virusne infekcije koje imaju slične simptome gripu. Trenutno nam se javljaju pacijenrti u povećanom broju, koji se žale na visoku temperaturu, glavobolju, opštu slabost, malaksalost, gubitak apetita… Tokom pregleda ustanovimo da je reč o virusnoj infekciji, a kod pojedinih pacijenata su se javile i upala pluća i druge komplikacije koje se inače javljaju kod virusnih infekcija”, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, dr Nataša Mijailović.

Već duže vreme, kaže doktorka Mijailović, prisutne su i stomačne infekcije, koje su trenutno u blagom slabljenju u odnosu na respiratorne. A s obzirom da se virusi brzo šire i da su hladnoća i klimatske promene njihov saveznik, pravo je vreme, ističe, da se poradi na jačanju imuniteta.

”Ja uvek kažem da je najvažnije raditi na imunitetu. Ne treba čekati da počne grip ili neka virusna infekcija, pa da tada radimo na tome. Svakodnevno treba voditi računa o zdravoj ishrani, sa dosta voća i povrća, vitamina C; da više praktikujemo šetnje na čistom vazduhu, to neko druženje i boravk na vazduhu, sve ono što doprinosi dobrom raspoloženju, to doprinosi i podizanju imuniteta”, kaže Mijailović. Naglašava i da redovan san, odnosno odlazak na spavanje od 10, 11h uveče, ima veoma važnu ulogu u jačanju imuniteta.

 

Izvor Rtv

CATEGORIES
Share This