Stotine žrtava u Amazoniji zbog zemljišta i resursa

Stotine žrtava u Amazoniji zbog zemljišta i resursa

Više od 300 osoba ubijeno je u poslednjih deset godina u sukobima zbog korištenja zemljišta i resursa u Amazoniji povezanih s kriminalnim organizacijama koje profitiraju od ilegalnog krčenja šuma, objavljeno je u izveštaju organizacije Human Rights Watch.

Samo 14 slučajeva završilo je na sudu, objavila je neprofitna organizacija u izveštaju urađenom na osnovu 170 intervjua.

„To zaista pokazuje koliki je nivo nekažnjavanja. Istraga i odgovornost su zaista podbacili“, rekao je Cezar Munjoz, viši istražitelj HRW-a za agenciju Rojters.

Kancelarija brazilskog predsednika nije odgovorila na upit za komentar.

Oko 60 posto amazonskih prašuma koje se smatraju ključnima u borbi protiv klimatskih promena nalazi se u Brazilu.

Ove godine je naglo poraslo uništavanje šuma, a zbog najvećeg broja požara od 2010. godine širom sveta osuđuje se politika predsednika Žaira Bolnosara koji zagovara otvaranje Amazonije za razvoj.

Human Rights Watch obišao je nekoliko brazilskih država od 2017. do prve polovine 2019. i u objavljenom izveštaju utvrdio da je gotovo pola ubistava povezano s krčenjem šuma u severnoj Pari.

U gradu Novo Progreso u Pari tužioci sumnjaju da je koordinirana grupa 10. avgusta zapalila šume i pašnjake.

Bolsonaro je oslabio brazilsku agenciju za zaštitu okoline Ibamu, smanjio joj budžet za 25 posto i ograničio terenske službenike da unište opremu onih koji počine krivična dela protiv okoline.

Bivša ministarka za okolinu i predsednička kandidatkinja Marina Silva rekla je da je izveštaj dokaz zaostajanja Brazila po pitanju okoline.

 

Izvor: N1

CATEGORIES
Share This