Šta bi se dogodilo kad bismo jeli samo meso?

Šta bi se dogodilo kad bismo jeli samo meso?

Iz godine u godinu sve više ljudi se odriče mesa i životinjskih proizvoda, a izbor jela za vegetarijance i vegane u restoranima postaje sve širi. Ipak, ni to nije najzdraviji način ishrane.

Međutim, šta bi se dogodilo da se u potpunosti odreknemo vegetarijanskih ideala i postanemo isključivo mesojedi? Najkraće rečeno, naše telo bi uvenulo.

Ishrana koja uključuje samo meso značila bi da ne konzumiramo namirnice bogatu vlaknima, a to bi najpre izazvalo zatvor – što je najblaža od svih nuspojava.

Odbijanjem hrane bogate ugljenim hidratima odrekli bismo se glavnih izvora energije. Telo bi zbog toga razgrađivalo masti i najvažnije proteine, što bi izazvalo dodatne probleme.

Došlo bi do trovanja proteinima, poremećaja s vrlo neugodnim simptomima poput slabosti, proliva, pa čak i smrti. Sve bi to nastalo kao posledica nakupljanja uree, koja nastaje u jetri pri pretvaranju proteina u glukozu.

Na primer, meso zeca siromašno je mastima, zbog čega bi telo počelo sagorevati sopstvene naslage. Zabeleženo je da ishrana isključivo zečetinom može dovesti do smrti jednako kao i izgladnjivanje.

Skorbut ili bakterijske infekcije?

Ili bi nas snašao skorbut – vitamin C jedini je koji ljudsko telo ne može samo proizvesti.

Jedan od načina na koji bismo mogli sprečiti neke od simptoma je jedenje sirovog mesa kako bismo izbegli uništavanje vitamina C kuvanjem. Ali, to bi dovelo do brojnih bakterijskih infekcija.

Drugim rečima, ako vam je ikad palo na pamet da se odreknete svih namirnica osim mesa, nemojte, piše Avaz.ba.

Izvor: N1

CATEGORIES
Share This