Samo jedno izlaganje solarijumu može dovesti do raka

Samo jedno izlaganje solarijumu može dovesti do raka

Samo jedno izlaganje solarijimu može dovesti do raka kože rekao je Savo Filipović, predsednik Udruženja obolelih od melanoma. On upozorava na ozbiljne posledice kao i na porast broja obolelih od raka kože, malignog melanoma, koji je drugi po učestalosti kod mladih uzrasta 15-29 godina.

Sve veći broj mladih oboleva od malignog melanoma i sve češće se mladi izlažu štetnim UV zracima, solarijumu. Taj trend je posebno zastupljen među mladim ženama koje često teže preplanulom tenu.

“Samo jedan odlazak u solarijum podiže opasnost od obolevanja od raka kože. Dakle, dolazi do oštećenja DNK i ono što je još opasnije od sunčanja jeste da u solarijumu imamo jako agresivno zračenje tim UV zracima. Sunčanje je takođe opasno, ali za štetu koja nam se napravi od sunca treba mnogo više vremena nego od solarijuma.”

Filipivić je posebno naglasio statistiku o obolelima od melanoma u Srbiji gde je u razdoblju od 15 do 29 godina, upravo maligni melanom drugi rak po učestalosti kod mladih.

“Apelujemo na ljude da shvate da u ovom trenutku u Srbiji drugi rak po učestalosti za osobe od 15 do 29 godina jeste melanom, koji inače uopšte nije čest rak. Dakle, gubimo mlade ljude, naročito mlade žene, zbog te potrebe za preplanulim tenom.

Kako ističe Filipović, estetika postaje sve bitnija mladim ljudima, ali istovremeno je naglasio da je neophodno podizanje svesti među mladima o opasnostima ovog trenda, koji može biti izuzetno štetan i opasan po njihovo zdravlje

Inače, melanom je najozbiljnija vrsta karcinoma kože, razvija se u ćelijama (melanocitima) koje proizvode melanin – pigment koji vašoj koži daje boju. Karcinomi kože poput melanoma su uzrokovani postojanjem  mutacije DNK u ćelijama kože, što dovodi do njihovog nekontrolisanog rasta. Ultraljubičasti (UV) zraci porijeklom od sunca ili iz solarijuma oštećuju DNK u stanicama kože.

CATEGORIES
Share This