Psihološkinja iz Novog Pazara: Porodica igra ključnu ulogu u sprečavanju zavisnosti od kockanja

Psihološkinja iz Novog Pazara: Porodica igra ključnu ulogu u sprečavanju zavisnosti od kockanja

Kako izgleda dinamika funkcionisanja u porodicama osoba zavisnih o kockanja, bila je tema današnjeg predavanja u okviru projekta “Igra za život” koji organizuje udruženje Reakt iz Novog Pazara.

Edukativno predavanje za psihologe, pedagoge i predstavnike udruženja vodila je Zuhra Avdović, psihološkinja i Gešalt psihoterapeutkinja. Ona je tom prilikom naglasila odgovornost porodice kada je reč o prevenciji zavisnosti od kockanja.

Ovaj projekat se realizuje u okviru poziva „Podrška prevenciji zloupotrebe droga i kockanja među mladima“.

Cilj projekta je, kako organizatori kažu. jačanje zajednice u sprečavanju razvoja zavisnosti od kockanja među mladima u Novom Pazaru.

“Zdrava porodica i adekvatni odnosi unutar nje su osnova za razvoj zdravog društva. U trci za ostvarivanjem materijalnih potreba zanemarimo da povedemo računa o onim nematerijalnim. Celo društvo ima veliku važnost u očuvanju mentalnog zdravlja mladih i prevenciji zavisnosti od kockanja ali je najveća odgovornost upravo na porodici. Važno je osnažiti zajednicu, pre svega roditelje da se na adekvatan način nose sa izazovima s kojima se mladi suočavaju”, rekla je Zuhra Avdović, psiholog i Geštalt psihoterapeut pod supervizijom.

U diskusiji su učestvovali psiholozi, pedagozi srednjih škola i predstavnici organizacija civilnog društva čiji rad je usmeren na mlade.

Projekat se sastoji od niza aktivnosti, a planirane su i fokus grupe sa učenicima srednjih škola i informativne sesije za roditelje učenika srednjih škola.

“Od posebne važnosti za nas je i saradnja sa srednjim školama i udruženjima čiji je rad usmeren na mlade, jer smo uvereni da samo zajedničkim naporima možemo postići značajne rezultate u rešavanju ovog izazova”, rekla je Milena Mutavdžić ispred udruženja Reakt.


Projekat „Igra za život“ realizuje udruženje Reakt u saradnji sa Kancelarijom za mlade Novi Pazar, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara.

CATEGORIES
Share This