Prilaz Sjeničkom jezeru prepun smeća

Prilaz Sjeničkom jezeru prepun smeća

Glavni prilaz Sjeničkom jezeru iz pravca Sjenice „kod pečurke“ prepun je smeća, iako je tik uz ovo mesto postavljena tabla koja informiše da je to područje specijalnog rezervat prirode prvog stepena i da je strogo zabranjeno bacanje smeća.

Čuvar u Specijalnom razervatu prirode „Uvac“ Mesko Rebronja kazao je za radio Sto plus da je sa ovog mesta gotovo nemoguće očistiti smeće jer sve što njihova služba očisti danas već sutra bude ponovo u haosu, te da se tako u krug vrti godinama.

„Sami vidite da je savest posetioca na niskom nivou, revoltiran sam i predložio bih da ova pečurka (natkriveno odmaralište sa klupama i stolom) ukloni. Moguće da se tada posetioci više neće zadržavati ovde i neće praviti haos sa odlaganjem smeća“, dodao je Rebronja.

On je ispričao da je ranije pokušao da reši problem postavljanjem kontejnera, da su odgovarajuće službe to i učinile, ali je problem nastao kada je račun za odnošenje smeća došao na njegovo ime, adresiran na njegovu kućnu adresu.

„Mi se zaista moramo svi više potruditi da očuvamo ovo mesto i pridodu ovog kraja. Naša služba redovno skuplja smeće sa područja rezervata, organizujemo i velike akcije, ali bez savesti svih koji dolaze ovamo bojim se da nećemo imati velikog uspeha“, zaključio je Rebronja.

Tokom letnjih meseci Sjeničko jezero posećuje veliki broj turista sa teritorije cele zemlje, a kao turističko mesto posebno je etiketirano tokom pandemije korona virusa, kada je pružilo alternativu odmoru van zemlje i kao takvo našlo se na mnogim turističkim mapama.

 

RUBRIKE
Podeli